Shell Karadeniz’de petrol arayacak

TPAO ve Shell arasında Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması imzalandı.

Shell Karadenizde petrol arayacak
14 Şubat 2013 Perşembe 13:23 tarihinde eklendi.

Bir kuyu karşılığında 150 milyon dolar civarında teminat mektubu içeren anlaşmaya göre kurumlar, 500 kilometre alanda arama tarama faaliyetleri yapacak.

 
Petrol arama ve üretimini temel alan anlaşma TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal ve Arama Daire Başkanı  Ömer Şahintürk imzalarken, Shell adına Uluslararası Aramadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ceri Powell parafe etti.
 
 
İmza törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012’de 57 kuyu açıldığını ve her 3 kuyudan birinin dolu çıktığını ifade etti.  Kuyuların kapasitelerinin  düşük olduğunu aktaran Taner Yıldız, “Türkiye'nin kullandığı tükettiği ham petrole ve doğalgaza bakarsak kapasiteler düşük. Ama ne yapalım ne kadarı varsa o kadarını bulacaklar. Son 10 yılda kamu ve özel sektör olarak bizim toplam 27 milyon tonluk bir üretim artışı sağlandı. Eğer bu aramalar yapılmasaydı bu üretim artışı kamu ve özel sektör tarafından yapılmamış olsaydı biz son 10 yılda petrol ithalatımıza 35 milyar dolar daha fazla para ödeyecektik. Bu önemli bir rakam. O yüzden isterse günlük 10 varil bulalım isterse 1000 varil bulalım mutlaka biz bunların değerli olduğuna inanıyoruz. 35 milyar bizim için önemli biz rakam.'' diye konuştu. 
 
Yıldız, Shell’in imza sözleşmesi için 5 milyon dolarlık bir para ödediğini ve yüzde 50 yüzde elli 150 milyon dolar da teminat mektubunun imzalanan anlaşma içerisinde olacağını da söyledi.
 
 
“IRAK KÜRT BÖLGESİ’NDEN TANKERLERLE YAPILAN PETROL ALIMI YENİDEN BAŞLADI“
 
Konuşmasının ardından gazetecilerin Irak Kürt Bölgesi’nden tankerlerle yapılan petrol alımının yeniden başladığına işaret etmesi üzerine Yıldız, “Kuzey Irak’la alakalı, biz Irak’ın tamamının, merkezi Irak hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak yapılan çalışmalarda şu anda tankerle bu tür ticaretler başladı. Şu anda uluslararası piyasalarda kullanılan 3,5 milyon ton civarında TÜPRAŞ’ın kullandığı bir petrol var. Türkiye’nin petrol ihtiyacının önemli bir bölümünü Merkezi Irak Hükümeti’nden aldığımız petrolle tamamlıyoruz. Aynı zamanda Irak’ın güneyinde 25 milyar dolarlık konsorsiyumla beraber aldığımız bir 4 adet büyük kuyu var. TPAO’nun hissesine yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir pay düşüyor. Bu parayı harcayacak. Irak’ın normalleşmesine olan katkıyı devam ettirecek. Petrol ürünleriyle alakalı ihtiyacın sağlanması açısından bu ticaret yapılıyor.” şeklinde konuştu.

CİHAN