Siber savaş başladı

ABD’nin üst düzey yetkililerinin Gmail hesaplarına düzenlenen siber saldırı son anda engellendi. Saldırının Çin kaynaklı olduğu tespit edildi

Siber savaş başladı
03 Haziran 2011 Cuma 08:17 tarihinde eklendi, 1.677 kez okundu.

 

ABD Savunma Bakanlığı’nın, önceki gün “siber saldırıların savaş ilanı kabul edilebileceğini” belirten yeni bir strateji açıklayacağını duyurmasından bir gün sonra Google, Çinli hacker’ların yüzlerce ABD’li üst düzey hükümet ve askeri yetkililerine ait e-posta hesaplarını ele geçirmeyi hedefleyen bir saldırı düzenlediğini açıkladı. E-posta şifrelerini ele geçirmeyi sağlayan ‘phishing’ (kimlik hırsızlığı) saldırısından gazeteciler ve Çinli eylemciler de nasibini aldı.
 
Google, Washingtonlu güvenlik araştırmacısı olan Mila Parkour tarafından uyarılmaları ile saldırıdan haberdar olduklarını açıkladı. Kısa bir süre önce kendi hesabına da saldırı gerçekleştirilen Parkour, ‘ABD-Çin Ortak Açıklama Taslağı’ başlıklı sahte bir belgenin ABD Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Savunma İstihbarat Ajansı’nın e-posta hesaplarına ve Gmail kullanıcılarına gönderildiğini fark etti. Kullanıcılar belgeyi yüklemek istediğinde hesaplarına giriş yapmalarını isteyen sahte bir Gmail sayfasına yönlendirilecek ve böylece şifreleri ele geçirilecekti. Saldırıyı önlediklerini ve hükümet yetkililerini bilgilendirdiklerini belirten Google, bilgi çalınıp çalınmadığını açıklamadı. Amerikalı yetkililer ise devlet kurumlarının resmi e-postalarının hacklenmediğini, ancak yetkililerin Gmail hesapları ile bu sahte e-postayı açıp açmadıklarının kesin olarak bilinmediğini söyledi. Beyaz Saray ve FBI soruşturma başlattı.
 
Hedeftekiler tek tek seçildi
Google, saldırının Çin’in Şandong eyaletinin başkenti Jinan’dan yapıldığını ve saldırının hedefi olan kişilerin dikkatlice seçildiğini belirtti.
 
Jinan, Çin’in yedi büyük askeri bölge komutanlığından birine ve orduya bilim adamı yetiştiren Lanşiang Meslek Okulu’na ev sahipliği yapıyor. Google, geçen sene Çin yönetimi karşıtı kampanyalara katılan insan hakları eylemcilerinin hesaplarına bu okuldan saldırı düzenlendiğini iddia etmiş, ancak okul reddetmişti.
 
Çin sorumluluğu reddetti
Saldırı hakkında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ‘iddiaların çok ciddi olduğunu’ ve ‘hükümetin dikkatle inceleyeceğini’ söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise “Çin’i suçlamanın temelsiz ve kabul edilemez olduğu” söyledi. Ancak saldırıda Çin hükümetinin bir rolü olduğuna dair bir delil olmasa da yüzlerce politikacının hesap bilgilerinin çalınması ABD ve Çin arasındaki gerginliği artıracak gibi görünüyor. Zira Pentagon, ‘siber saldırıları savaş nedeni kabul edebileceğini’ belirtmişti.

Milliyet