Sıcak ekmeği hemen tüketmeyin!

Fırından çıkan sıcak ekmeğin tüketimi, mide ve bağırsak sistemine zarar veriyor. Uzmanlar da vatandaşları bu konuda uyarıyor: "Ekmeği aldıktan 4-5 saat sonra tüketin"

Sıcak ekmeği hemen tüketmeyin!
22 Şubat 2013 Cuma 15:40 tarihinde eklendi, 1.203 kez okundu.

 

Doç. Dr. Seyhun Yurdugül "Ekmek alındıktan 4-5 saat sonra tüketilmeli. Fırından çıktıktan sonra hemen tüketilmemeli. Belli sıcaklık şartlarında ekmeği tutarsanız zaten çıtır özelliğini koruyor. Ekmek, 8-9 saat özelliğini korur sonra da bayatlamaya başlar. Ekmek, mide ve bağırsak sistemlerimizden geçerken ekmeğin yumuşak yapısı dönüşüme uğruyor. Bu dönüşümde ekmek ne kadar yumuşak olursa yapının oluşması o kadar zorlaşır. Ekmeğin bağırsakta daha özümsenmesini istiyorsak sıcak değil, normal hale geldikten sonra tüketilmeliyiz" dedi.
 
KEPEKLİ EKMEK ÇOK YARARLI
 
Yurdugül "Esmer ekmek tüketimi Batı toplumlarında çok yaygın. Mümkün olduğu kadar kepek ekmeği tüketirsek sağlık açısından çok yararlı. Lif, bağırsaktaki yararlı bakterilerin yaşayabilmesi için ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Bunu sadece ekmekten almıyoruz. Meyve ve sebze tüketimine de önem vermeliyiz.
 
Tarımsal ilaçlardan arındırılmış meyve ve sebzeleri tüketmeliyiz. Bağırsağımızdaki yararlı bakteriler, antikanserojen özellikleri ile vücudumuza giren zehirleri bağırsakta emilmeden yakalama özelliğine sahip. Toplumumuzda lifli içeceklerin tüketimi de çok yaygın değil. Kefir ve boza gibi içeceklerin tüketilmesi yoluyla lifleri de sağlayabiliriz" dedi.
 
KÖY EKMEĞİ SAĞLIKLI
 
Tandırda yağ kullanılmadan yapılan köy ekmeklerinin sağlıklı olduğunu açıklayan Seyhun Yurdugül, normal fırınlarda yapılan tava ekmeğini ise yağlandırmak için margarin kullanımı arttığını söylüyor.
 
Yurdugül, yağlı ekmek özellikle mikrobiyal yağ miktarını da artırdığını ve  vücuda giren bu yağların ileri düzeyde sorunlara yol açtığını belirtti.
Yağlı ekmek yerine normal ekmek tüketiminin artırılmasını söyleyen Yurdugül,  tavalı ekmek tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguladı.
 

DHA