"Şiddet uygulayan kişi rehabilite edilecek"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, üniversitelerle işbirliği yaparak şiddet uygulayan kişilerin rehabilite edileceği bir projeyi hayata geçireceklerini açıkladı.

Şiddet uygulayan kişi rehabilite edilecek
06 Kasım 2013 Çarşamba 18:31 tarihinde eklendi.

Şiddet konusunda toplumda çok ciddi bilgi kirliliği olduğunu bu konuda kadın konuk evleri ile ilgili yönetmelik hazırladıklarını anlatan Şahin, “Meselenin zihinsel dönüşüm ve toplum algısı arttırılmalı. Kadını istediğiniz kadar koruyun şiddet uygulayan kişiyi biz rehabilite etmezsek stresi ve öfkesi ile baş etmesini öğretemezsek bunu belli bir süre sonra yeniden şiddet olayı oluşabilir.

O yüzden biz üniversitelerden ve YÖK’den destek alarak bu konuda sosyal hizmet alanları güçlü olan üniversitelerden destek alarak şiddet uygulayan kişinin rehabilite edilmesi ile ilgili alt yapı çalışmasını yürütüyoruz.” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesi üzerinde sunum yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlık olarak 2013 yılında gerçekleştirdikleri yatırımları ve 2014 yılında yapacakları çalışmalar konusunda bilgi verdi.

'EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLEN KİŞİ SAYISI 440 BİNE ULAŞTI'

Sosyal devlet görevinin anayasanın bakanlık olarak kendilerine verilen en önemli görev olduğunu belirten Şahin, “Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’müzde sosyal yardımları tematik yardımlara dönüştürmeye çalışıyoruz. Şeffaf ve hesap verilebilir bir sistemi kuruyoruz.

Teknoloji kullanan bir alt yapı kuruyoruz. E-devlet sistemini en iyi kullanan birimiz. TÜBİTAK’ta sosyal yardımları tematik olarak verilmesi ile ilgili 40’a yakın mühendis çalışıyor. Kim yoksul, kime nasıl yardım yapılacak toplumdaki kafa karışıklığını kaldırmak için çalışıyoruz. Engelli ve yaşlı hizmetlerine verilen destek 1 milyon 250 bin kişiye ulaştı. 440 bin kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Eşi vefat edenlere 250 bin kişiye 2 ayda bir 500 TL yardım yapıyoruz. Muhtaç asker ailelerine verilen destek 50 bin kişiye ulaştı.” diye konuştu.

Sosyal Yardım kartı projesi kapsamında PTT ile bir çalışma yürüttüklerini anlatan Bakan Şahin, “1 milyon 10 bin kişiye kart teslim edildi.

İkinci aşamada mesaj sistemi ile kişilere şu saatte şu kuruma gelerek yardımlara daha kolay ulaşılabileceği bir çalışmayı oluşturuyoruz. Bu tamamlandığında sosyal devlet olmanın sorumluluğunu yerine getirmiş olacağız. Özellikle evde bakım hizmeti alanlara ve eşi vefat eden kişilere verilen desteğimiz bakımından yönelik çok iyi bir hizmet.” dedi.

ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİYE STRESİ VE ÖFKESİ İLE BAŞ ETMESİNİ SAĞLAMALIYIZ

Şiddetle mücadele alanın temel mücadele alanları olduğunu kaydeden Şahin, “Şiddet konusunda çok ciddi bilgi kirliliği var, rakamlar farklı şekilde yansıyor. Kadın konuk evleri ile ilgili yönetmelik hazırlandı, şiddet izleme merkezlerimizin yönetmeliğini hazırlıyoruz.

Bu mesele zihinsel dönüşüm ve toplum algısının artırılması gerekiyor. Yetişkin erkeklerin eğitimine çok önem veriyoruz. Kahve eğitimlerine bile başladık. Konuk evleri sayısına bakıldığında 1000 olan kapasite 1600’e yükseldi. Son 3 il kaldı ve valilere talimat verdik 81 ilde kadın konuk evi kalmayan il kalmayacak. Mesele konuk evi sayısının artırılması ile birlikte işleyişinin de güçlendirilmesi gerekiyor.

Kadınların psikososyol destekten, istihdama yönelik desteğe, kreş yardımına kadar birçok alandaki desteği hayata geçiriyoruz. Teknik takip konusunda emniyette işbirliği ile bir proje hayata geçirdi. Buton sistemini Bursa ve Adana’da hayata geçirdik. Bu sistemle kadının kendini güvende hissetmesi ve erkeğe de caydırıcı bir etki yapması çok önemli.

Bunu tüm Türkiye’de yaygınlaştırmak için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü beraber çalışmaya başladı. Şiddet Önleme Merkezleri 14 ilde kuruldu. Burada başarmamız gereken bir şey var. Kadını istediğiniz kadar koruyun şiddet uygulayan kişiyi biz rehabilite etmezsek stresi ve öfkesi ile baş etmesini öğretemezsek bunu belli bir süre sonra yeniden şiddet olayı oluşabilir.

O yüzden biz üniversitelerden ve YÖK’den destek alarak bu konuda sosyal hizmet alanları güçlü olan üniversitelerden destek alarak şiddet uygulayan kişinin rehabilite edilmesi ile ilgili alt yapı çalışmasını yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.


CİHAN