Sıfırcı Hoca'dan bu defa 1 aldık!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak Ba1'e yükseltti.

Sıfırcı Hocadan bu defa 1 aldık!
20 Haziran 2012 Çarşamba 09:13 tarihinde eklendi.

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin devlet tahvili notunu ''BA''dan ''BA 1''e yükseltti, görünümü ise pozitif olarak teyit etti. 
     
Türkiye'nin kamu finansmanı rasyolarının halihazırda olumlu olduğu kaydedilirken Türkiye'nin notunun artırılmasının, kamu finansmandaki ciddi iyileşmeden kaynaklandığı belirtildi. 
     
Alınan kararda, Türkiye'nin denge tablosunda şokları absorbe etme kapasitesini artırmasına neden olacak kamu finansmanı alanındaki gelişme, yüksek oranda cari açıktan kaynaklanabilecek olası dengesizliklere karşı oluşturulan politikaların etkili olduğu belirtildi. Moody's yazılı açıklamasında yukarı yönlü not revizyonu kararının, Türkiye'nin ileriye yönelik mali ve ekonomik direncini artırması beklentilerinin sürmesinin de bir yansıması olduğu ifade edildi. 
     
Moody's'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin kredi notunun ''yatırım yapılabilir'' seviyeye çıkarılmasının, ödemeler dengesi şoklarına daha dirençli olmasına bağlı olduğu vurgulandı. 
     
Moody's, ''Not artırımının ana nedenlerinden olan Türkiye'nin kamu finansmanını alanında direnç kazanması'' ifadesini kullandı. Açıklamada, ''Uluslararası piyasalardan zorlukların olmasında ve Türkiye'nin büyümesinin yavaşlamasına rağmen, ülkenin borç yükünü azaltmak için çabalarının bunlardan önemli ölçüde etkilenmediği görülüyor'' tespitine yer verildi. 
     
Açıklamada, Türkiye'nin kamu finansmanı alanında 2008-2009 yılları arasında bazı kısa vadeli bozulmalar yaşadığı, fakat iyimserlik için de sebepler olduğu dile getirildi. 
   
 Moody's'in açıklamasında, Türkiye'nin kamu harcamalarının 2009 yılından itibaren gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 40,1'den yüzde 37,4'e düştüğü, fakat devlet gelirlerinin yüzde 34,2'den yüzde 36,1 oranına yükseldiği belirtildi.