"Sigarayı bırakmanın en iyi yolu motivasyon"

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, sigarayı bırakmanın en iyi yolunun motivasyondan geçtiğini söyledi.

Sigarayı bırakmanın en iyi yolu motivasyon
08 Şubat 2013 Cuma 18:36 tarihinde eklendi.

 

 
Dr Karaarslan, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada sigaranın insan sağlığına verdiği zararlara değindi.
 
Dr. Karaarslan, "Sigarayı bırakmaya karar vermek bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacakları bir durumdur. Her şey karar vermeyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteleme, sonunda mecbur olarak bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olurlar. Dünya Sigarayı Bırakma Günü gibi özel tarihler bu karar günü için iyi uyaran olurlar. Sigarayı bırakmanın en büyük gerekli koşulu motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Sigarasız sağlıklı yaşamı, yaşamınızda en önemli karar olarak hep canlı tutmalısınız yoksa 'bir sigara içmekten bir şey olmaz' diye düşünmeye başlarsınız ve sonunda bağımlılığa geri dönersiniz." dedi.
 
Bir olaya üzülen kişinin, üzüntüsünü gidermek için sigaraya sarılma eğilimine girdiğini belirten Karaarslan, "Çünkü geçmişte en üzüntülü anlarında sigara onu rahatlatmıştır. Ayrıca sigara vücuda maddi zarar vermekte en başarılı etkendir. Sigaranın bedenimize verdiği zararlar, gırtlak ve beyin kanserinin yüzde 99’u, beyin kanamalarının yüzde 85’i, damar tıkanıklıklarının yüzde 90’ı, akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerin bedenine yüzde15 ile yüzde 33 oranında daha az oksijen girmektedir. 100 bağımlıdan 50’si sigara yüzünden ölmektedir. Anne adayı gebelik sürecinde sigara içerse; yüzde 80 erken veya ölü, yüzde 65 özürlü, yüzde 20 normal sürede fakat normalden küçük doğum gerçekleşir." diye konuştu.
 
Sigaranın topluma ve devlet bütçesine büyük zararlar verdiğini söyleyen Halk Sağlığı Müdürü M. Akif Karaarslan, "2012 yılı genel sağlık harcamaları 45 milyar TL, genel ilaç harcamaları ise 15 milyar TL'dir. Bu yükün içerisinde sigara kaynaklı giderler birinci sırada yer almaktadır. Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sigara ile olan savaşımızda denetim ekiplerimiz tarafından ilimizin her bölgesinde denetimler yapılmakta, köylerde, okullarda, cezaevlerinde eğitimler verilmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız 'Alo171' Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak her konuda bilgi alabilirler. Tüm bu çalışmaların amacı, sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. Sigara içerek sadece kendinize değil, sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır. Kendimizi en zayıf ve değersiz hissettiğimiz üzüntülü anlarda sigaranın çözüm olamayacağını bir kez zihnimize yerleştirince diğer bağlantı noktalarında da işe yarayacağını görürüz."ifadelerini kullandı.

CİHAN