Sığırcık kuşlarının dansı hayran bıraktı

Sultanbeyli’de her akşam güneşin batma saatlerinde gökyüzünü kaplayan sığırcık kuşları, yaptıkları akrobatik gösterilerle görenleri kendilerine hayran bırakıyor.

Sığırcık kuşlarının dansı hayran bıraktı
18 Ocak 2013 Cuma 23:36 tarihinde eklendi.

 

Sultanbeyli’nin Hasanpaşa Mahallesi’nde günlerdir kameralara ilginç bir görüntü yansıyor. Yüzlerce sığırcık kuşu her akşam güneş batmadan kısa bir süre önce adeta akrobatik gösteriler yapmaya başlıyor. Toplu halde uçarken çeşitli şekiller oluşturan kuşların bu hareketleri görsel bir şölene dönüşüyor. Sığırcıkların uçarken çıkardıkları sesler ise bu şöleni tamamlıyor.
 
Zaman zaman birbirlerinden ayrılan, bazen alçalan, bazen de yüksekten uçan kuşların gösterisi yaklaşık 10 dakika sürüyor. Çok hızlı uçmalarına ve yaptıkları ani dönüşlere rağmen birbirlerine çarpmadan senkronize olmuş gibi uçan sığırcıklar gökyüzünü siyah bir bulut gibi kaplıyor. Gösterinin sonunda ise yüzlerce kuş, ağaç dallarını ve binaların çatılarını süslüyor. 
 
Sığırcıklar yaşamlarını devam ettirebilmek için sıcaklık ve besin çeşidinin fazla olduğu alanları tercih eden bir kuş türü. Sığırcıkgiller familyasından, serçeden iri, uzun gagalı, sürü ile gezen, ötücü bir kuş. Asya, Avrupa ve Afrika'dan bütün dünyaya yayılan bu kuşların ortalama uçuş hızları 80 km/s. Bazı kaynaklar, bu akrobatik hareketlerin sebebini, avcı kuşlardan korunmak için birlikte hareket etme çabasına bağlıyor. 

CİHAN