''Sihirli sayı 7 değil 4 olabilir''

Amerikalı Psikolog George A. Miller tarafından 1956'da ortaya atılan, ortalama zekaya sahip bir kişinin kısa süreli hafızasında tutabildiği öge sayısının 7 ± 2 olduğu görüşüne gölge düştü.

Sihirli sayı 7 değil 4 olabilir
28 Kasım 2012 Çarşamba 19:59 tarihinde eklendi, 1.499 kez okundu.

Avustralyalı Psikiyatr Gordon Parker, ''Miller Kanunu'' olarak da adlandırılan görüşün hatalı olduğunu ve ''sihirli sayının 4 olması gerektiğini'' savundu.

 
Parker, ''Acta Psychiatrica Scandinavica'' dergisindeki makalesinde, 6458937 gibi7 sayıdan oluşan bir telefon numarasını hatırlamak için sayıların, 64, 58, 93 ve 7 gibi 4 gruba ayrılmasına ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle ''algı sınırının'' temelde 4 olduğunu belirtti.

Bilimadamı, saptamasının bugüne dek psikolojide en fazla alıntı yapılan makalelerden biri olan Miller'ınkiyle çok farklı olduğunu ve neredeyse yüzde 100 tezat oluşturduğunu vurguladı.

Parker, Miller'in makalesinin başarısının Amerikalı psikologun başlıkta ''sihirli'' ifadesini kullanması ve makalenin ''uzun başlığından'' kaynaklanmış olabileceğine dikkati çekti.

Miller'dan 50 yıl sonra Parker, beynin depolama kapasitesinin sınırları konusunun halen gizemini koruduğunu belirterek, ''depolama sınırı değil, ögelerin kısa süreli hafızada aktif olarak kalabilme süresinde sınır olabileceğini'' ifade etti.

George A. Miller'ın, 1956'da ''Psychological Review'' dergisinde ''Sihirli Sayı Yedi, Artı veya Eksi İki: Bilgi İşleme Kapasitemizin Bazı Sınırları, Kısa Süreli Hafızada Geri Çağrılabilen Öge Sayısı (bellek genişliği) 7 ± 2 'dir'' başlıklı makalesi büyük yankı uyandırmıştı.

Miller, ortalama zekaya sahip bir kişinin, kısa süreli hafızasında geri çağrılabilen öge sayısının 7 ± 2 olduğunu, bu ögelerin rakamlar veya kelimeler gibi birbiriyle ilişkili bir grup bilgi de olabileceğini savunmuştu.