"Sıkıntılar devam edecek"

Deniz Baykal, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi sonrası açıklama yaptı.

Sıkıntılar devam edecek
08 Ocak 2014 Çarşamba 17:37 tarihinde eklendi.

CHP’nin eski lideri Antalya Milletvekili Deniz Baykal, atama furyaları ile bir şeyin çözülmeyeceğini ifade ederek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tansiyonu düşürücü etkin bir rol alması gerektiğini belirtti.

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek için Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le bir araya geldi. Öncesinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le de görüşen Deniz Baykal, görüşme sonrasında basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede ülkedeki gerilimin devam edeceği sinyali aldığını belirtti. Yakın gelecekte çözüm adına ‘ümitli’ olmadığını belirten Baykal, ‘‘Uzatmayalım artık, bunun yanlış olduğu görüldü. Yeni yeni soruşturmalar, toptan atama furyaları. Atama furyaları ile bir şey çözülmez. MİT raporlarıyla bu işler olmaz. Bunu herkes biliyor. Ama ne oldu? ‘Bir deneyelim bakalım’, olmaz. Efendim, ‘seçime gideriz, seçimde aklanırız’. Bu olmaz. Bunu çözmek zorundayız.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘‘MECLİS O FEZLEKELERİ BEKLİYOR’’

İçinden geçilen süreci ‘bunalım’ olarak niteleyen Deniz Baykal, yetki ve inisiyatif sahibi olduğunu düşündüğü mercileri harekete geçirmek için görüşmeler yaptığını belirtti. Sıradan ve doğal karşılanacak bir süreçten geçilmediğinin altını çizen Baykal, ‘‘Keşke bu temaslarımın sonucunda daha umutlu, daha iyimser bir tablo çizebilseydim. Öyle anlaşılıyor ki, yaşamakta olduğumuz sorunlar daha devam edecek.’’ dedi.

Türkiye’nin bunu aşması gerektiğini belirten Baykal, içinden geçilen dönemin bir kriz tablosu olduğunun çok açık olduğunu kaydederek ‘‘Devletin temel organları çok ciddi bir çatışma manzarası içindedir. Türkiye’de bir erkler çatışması yaşanıyor.’’ sözlerine yer verdi.

Üç haftadır fezlekelerin gelmemesinden şikayetçi olan Deniz Baykal, ‘‘Meclis o fezlekeleri bekliyor. O fezlekeler gelmeden hiçbirimiz yargının etkin bir şekilde işlediğini düşünemeyiz.’’ dedi.

‘‘YOLSUZLUK İDDİALARI ZAMANLAMASINA BAKILMAKSIZIN ÖRTBAS EDİLMEMELİ’’

Bir an önce yargıya olan güvenin tazelenmeye ihtiyaç olduğundan söz eden Baykal, bunun başarılacağı konusunda bir iyi niyet ortaya çıkmadığını dile getirerek çatışma tarafların kendilerine göre haklı taleplerin olabileceğini söyledi. Baykal, partiler arasında ülke sorunlarını çözebilecek bir anlayışın ortaya konmasını isterken bunun hayata geçirilmesinden yaptığı temaslardan sonra ümitli olmadığını belirtti. Herkesin içine sindireceği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) oluşturulması gerektiğini ifade eden Baykal, yolsuzluk iddialarının zamanlamasına bakılmaksızın örtbas edilmemesi gerektiğini vurguladı.

‘‘CUMHURBAŞKANI, ETKİN ROL OYNAMA EĞİLİMİ GÖSTERMİYOR’’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaşanan süreci ‘siyasetin olağan tartışmaları’ gibi anladığını kaydeden Baykal, Cumhurbaşkanı’nın kendisinin belirlediği görev anlayışına göre hareket ettiğini söyledi. Gül’ün sadece doğruyu söylemenin ötesinde inisiyatif alması gerektiğini düşünen Deniz Baykal, ‘‘Bunu hükümetle Sayın Cumhurbaşkanı’nı bir kavga içine sokmak arzusuyla söylemiyorum. Türkiye’nin ciddi bir istikrara ihtiyacı var. Ama ülke bu noktaya gelmişken, daha etkin roller oynanabilir kanısındayım. O rolleri oynama eğiliminde olmadığını gözlemledim Sayın Cumhurbaşkanı’nın.’’ sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin bugün bir bunalım döneminin içine girdiğini belirten Baykal, ‘‘Cumhurbaşkanı’na böyle günlerde ihtiyaç var. Çatışan tarafların üzerinde onların doğrularını, eğrilerini ifade edebilecek bir sese ihtiyaç duyuyoruz. Ama bu sesi, ne yazık ki görmedik.’’ dedi.


CİHAN