Silifkeli çiftçiler böğürtlen hasadına başladı

İyi tarım uygulamalarındaki başarılarıyla bilinen Silifkeli çiftçiler yılın ilk böğürtlen hasadını yaptı. Silifkeli çiftçiler, 130 dönüm dikili araziden yılda ortalama 350 ton böğürtlen hasadı yapmayı planlıyor.

Silifkeli çiftçiler böğürtlen hasadına başladı
06 Temmuz 2013 Cumartesi 12:39 tarihinde eklendi, 1.033 kez okundu.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesi Kabasakallı Mahallesi'ndeki üretici Emin Öz'ün bahçesinde yapılan hasatta konuşan üreticiler, fiyattan çok memnun. Üreticiler, talebin yoğun olduğu böğürtleni korumak için soğuk hava deposuna ihtiyacı olduklarını, bu nedenle devletin bu konuda kendilerine yardım etmelerini istedi.

Silifke Böğürtlen Üreticileri Birlik Başkanı Fatih Güngör, yılın ilk böğürtlen hasadını gerçekleştirdiklerini ve kilosu 2 ile 3 TL arasında yurt içi pazarına gönderdiklerini ifade etti. Yoğun taleplere karşılık veremediklerini dile getiren Güngör, "Yurdun çeşitli illerinden yoğun talepler alıyoruz. Fakat soğuk hava depomuz olmadığı için bu taleplere zamanında karşılık veremiyoruz. Hasat ettiğimiz ürünleri imkânlarımız doğrultusunda depolarda biriktirip yurt içine toplu olarak gönderiyoruz. Soğuk hava depomuz olsa ürünümüzü daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilir ve en iyi şekilde değerlendirebiliriz. Böylelikle de taleplere de karşılık verebiliriz. Bu konuda devletten destek bekliyoruz. Biz çiftçilerin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri için gerekli desteğin yapılmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Böğürtlenin cildi yenileyerek canlılık sağladığına, bu yönüyle de kozmetik sanayisi tarafından değerlendirildiğine değinen Güngör, böğürtlenin sindirim sistemi ile kalp damar rahatsızlıklarına iyi geldiğinin bilindiğini, özellikle hasadın başladığı bugünlerde taze ve ucuz bir şekilde tüketilmesinin yararlı olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 10 yıldır böğürtlen üreticiliği yaptığını ve çok memnun olduğunu dile getiren Birlik Üyesi Emin Öz ise bu yıl ki hasattan ve satışlardan memnun olduklarını belirterek, böğürtlenin birçok hastalık için şifa olarak kullanıldığını söyledi.


CİHAN