Silivri'de gergin duruşma

Ergenekon Davası 21 gün süren aranın ardından başladı. Avukatlar, mahkeme başkanı ile tartışınca mikrofonları kapatıldı.

Silivride gergin duruşma
11 Mart 2013 Pazartesi 12:23 tarihinde eklendi, 1.246 kez okundu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 67'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 277. duruşması başladı.

 
Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, gazeteci Tuncay Özkan, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu.
 
'TARAFLARIN BEYANLARI ALINACAK'
Saat 10.14'de başlayan duruşmaya Cumhuriyet Savcıları Murat Dalkuş ve Mehmet Ali Pekgüzel de katıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese bügünkü oturumda ortaya konan delillerle ilgili tarafların beyanlarının alınacağını söyledi.
 
Yoklamanın yapılmasının ardından davaya katılan avukatlarında yoklaması yapıldı. Esas hakkındaki mütalaanın verilmesine kadar duruşmalardan men edilen tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu'nun avukatı Ali Rıza Dizdar, müvekkilinin duruşmalardan yasaklı olduğu için beyanda bulunamayacağını belirtti.
Mahkeme Başkanı Özese de yoklamanın yapıldığını, talebini yazılı olarak mahkemeye sunmasını isteyerek Avukat Dizdar'a söz vermedi. Avukat Dizdar'ın konuşmasına devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine mikrofonu kapatıldı.
 
'FİZİKİ KOŞULLAR KORKUNÇ'
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı aynı zamanda avukatı olan Zeynep Küçük, duruşmanın küçük salonda yapılması nedeniyle yer konusunda sorun yaşandığını belirterek "Fiziki koşullar korkunç. Üst üste burada sıkıştık" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Özese de "Keşke büyük salonda duruşmayı yapabilseydik ancak büyük salonda KCK davası görülüyor" diye cevap verdi.
 
Bazı avukatların ayakta kalması üzerine, müdahil avukatlar için ayrılan bölümde oturmalarına izin verildi. Öte yandan bazı avukatlar da izleyicilerin arasında duruşmayı izledi. Küçük olması nedeniyle avukatlar, sanık yakınları, milletvekilleri ve basın mensupları salona alındı. Bazı sanık yakınları da salon dışında bulunan ve ekran bulunan alanda duruşmayı takip etti.  CHP Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ali Özgündüz de duruşmaya izleyici olarak katıldı.
 
'YAŞAR YAZCIOĞLU TANIK OLARAK DİNLENSİN'
Mahkeme Başkanı Özese daha sonra dosyaya çeşitli kurumlardan gelen evrakları okudu. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da söz alarak eski Başbakanlık Müsteşarlarından Yaşar Yazıcıoğlu'nun hazır olduğunu belirterek tanık olarak duruşmada dinlenmesini talep etti.
 
SANIKLARIN REDDİ HAKİM TALEBİ
Bu sırada sanıklardan Fikri Karadağ ve Hüseyin Buzoğlu mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek reddi hakim talebinde bulundu.
 
Sanık Buzoğlu, "Siz tarafsızlığınızı yitirmenin yanı sıra 18 Şubatta verdiğiniz ara kararla kararınızı açıkladınız. Sizin artık bu heyet içinde yer almamanız gerekir" dedi.
 
AVUKAT İLE HAKİM TARTIŞTI
Mahkeme Başkanı Özese de "Empati yapıp bizim yerimize geçmeyin. Mahkeme öyle bir şey söylemez" dedi. Sanık Buzoğlu da "Şahsınızın yerinde olmaktansa bu davada sanık ya da avukat olmayı tercih ederim" diye konuştu.
 
Mahkeme Başkanı Özese, "Bunlar amacını aşan söylemler. Biz Türk Milleti adına yargılama yapıyoruz" diyerek sanık Buzoğlu'nu uyardı.
 
AVUKAT SALONDAN ATILDI
Bu sırada duruşmada avukat Zeynep Küçük söz alarak müvekkilinin esas hakkındaki mütalaa verilene kadar duruşmalardan men edildiğini hatırlatarak, Veli Küçük'ün beyanda bulunması için salonda bulunması gerektiğini ifade etti.
 
Zeynep Küçük'ün sesini yükselterek konuşmasına devam etmesi üzerine mikrofonu kapattıldı. Bu sırada söz almadan konuşan avukat Mehmet Taşdelen, "Niye mikrofonu kapatıyorsunuz. Konuşmamıza izin vermiyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.
 
Mahkeme Başkanı Özese de "Disipline uymayan herkes dışarı çıkartılır" dedi. Avukat Taşdelen'in yüksek sesle konuşmaya devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese avukatın Taşdelen'in dışarı çıkmasını istedi.
 
Avukat Taşdelen de "Zaten konuşturmuyorsunuz. Buradan çıkıyorum" diyerek salondan ayrıldı.
 
BALBAY'IN MİKROFONU KAPATILDI
Mustafa Balbay da "Burada hukuk, milli irade ayaklar altına alınmaktadır" dediği sırada Mahkeme Başkanı Özese'nin talimatı üzerine mikrofonu kapatıldı. Taleplere ilişkin görüşü sorulan Mehmet Ali Pekgüzel, reddi hakim talebin soyut ve kişisel nedenlere dayandırıldığını, sırf yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkemede talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verildi.

DHA