"Şimdiki aklım olsa takma isimle yazardım"

'İnsan Manzaraları-Türkiye'den Altı Yazar Portresi' belgeselinin tanıtımında konuşan Murathan Mungan, ''Şimdiki aklım olsaydı, tamamen takma bir isimle, hiç yüzümü göstermeden yazar ve yaşardım'' dedi.

Şimdiki aklım olsa takma isimle yazardım
17 Ekim 2012 Çarşamba 10:57 tarihinde eklendi.

 

Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Murathan Mungan, Elif Şafak ve Aslı Erdoğan'ın yaşam öyküleri ve eserlerinin ele alındığı ''İnsan Manzaraları-Türkiye'den Altı Yazar Portresi'' belgeseli basına tanıtıldı.
 
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin Tarabya'daki tarihi yazlık rezidansında düzenlenen tanıtım toplantısına, Büyükelçi Eberhard Pohl, edebiyatçılar Yaşar Kemal, Murathan Mungan, Nazlı Eray, edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan, foto muhabir Ara Güler, belgeselin yapımında rol alan Alman WDR kanalının redaktörlerinden Birgit Keller-Reddemann, belgeselin yazarı ve yönetmeni Osman Okkan'ın yanı sıra edebiyat ve basın camiasından çok sayıda davetli katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Almanya'nın Ankara Büyükelçi Pohl, iki ülke arasındaki ilişkilerde edebiyatın önemli bir rolü olduğunu belirterek, ''Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli ve Yaşar Kemal gibi yazarlar, Türk insanını Almanya'da çok yönlü ve bütün giriftliğiyle tanıttı'' dedi.
 
Tanıtımı yapılan belgeselin de Türk yazarları hem Türk hem de Alman perspektiflerini birleştirerek anlatmayı başardığını kaydeden Pohl, ''İnsan Manzaraları''nı heyecan verici diye niteledi.
 
'ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI...'
Yazar Murathan Mungan ise ''Şimdiki aklım olsaydı, tamamen takma bir isimle, hiç yüzümü göstermeden yazar ve yaşardım'' dedi.
 
Bu düşünceye, büyük ölçüde tanındıktan sonra vardığını kabul ettiğini vurgulayan Mungan, ''Vardığım yerde insan olarak ve yazar olarak en çok ihtiyacını hissettiğim şey, anonim bir kimlik, görünmez olmak'' diye konuştu. Mungan, bununla birlikte, tanıtımı yapılan belgeseldeki gibi, göründüğü ve kendini anlatmak zorunda kaldığı durumlarda da başlıca kaygısının, okuruna kendisi ve eserleri hakkında ''doğru ip uçlarını'' vermek olduğunu ifade etti.
 
'İnsan Manzaraları-Türkiye'den Altı Yazar Portresi'' belgeseli TRT-Türk kanalında yayınlanacak.