Sinan Çetin'in eşi Alman vatandaşlığını kaybetti

Alman Vatandaşlık Yasası’nın Türkiye gibi bazı ülke vatandaşlarını çifte vatandaş olmaya müsaade etmemesi sadece Almanya’da yaşayan Türkleri değil, ülke dışında yaşayan Almanları da mağdur ediyor.

04 Eylül 2013 Çarşamba 19:20 tarihinde eklendi.

Yönetmen Sinan Çetin’in 1989 yılından beri İstanbul’da yaşayan eşi Rebekka Haas- Çetin, Alman vatandaşlığını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor ve tekrar Alman pasaportu alacağı günün hayalini kuruyor.

Almanya’da yaşayan Türk toplumu uzun zamandır çifte vatandaş olamamanın sıkıntısını yaşarken, Avrupa Birliği (AB) dışında yaşayan Almanlar da benzer sıkıntıları yaşıyor. Alman Vatandaşlık Yasası’nın özellikle Türkiye gibi AB dışındaki ülkelere yönelik çifte vatandaşlığa izin vermemesi yönetmen Sinan Çetin’in Alman eşi Rebekka Haas- Çetin’i mağdur etti.

Almanya’nın Rottweil şehrinde doğup büyüyen ve 1989 yılından bugüne İstanbul’da yaşayan Rebakka Haas- Çetin, Türkiye’de zeytinlik almak isteyince Türk vatandaşı olunması gerektiğini öğrenmiş.

Alman yasalarına göre ise Türk vatandaşlığının yanında Alman pasaportuna sahip olmaya devam edebilmek için "Vatandaşlığı Muhafaza Belgesi" alan Rebekka Haas- Çetin, bu belgeyi alınca Türk vatandaşlığına başvurmuş.

Türk vatandaşlığına geçiş sürecinin dört yıl sürdüğünü söyleyen Haas- Çetin, Vatandaşlığı Muhafaza Belgei'nin süresini uzatmayı unuttuğu için Alman vatandaşlığından çıkarıldığını öğrenince şoke olduğunu ifade etti. TAZ gazetesine konuşan konuşan Haas- Çetin "Ben Almanım ve vatandaşlığımı geri istiyorum". dedi. Haas-Çetin’in Rottweil’de yaşayan annesini ziyaret etmek için vize alması gerekiyor.

Alman Vatandaşlık Yasası’nın AB ülkeleri ve AB dışında bazı ülkeler haricinde çifte vatandaşlığı kabul etmemesi sadece Almanya’da yaşayan Türkleri değil, yurt dışında yaşayan binlerce Almanları mağdur ediyor.

İdari İşler Hukukçusu Meinhard Ade, binlerce Almanın yurt dışında istememelerine rağmen Alman vatandaşlığını kaybettiklerini ve geri kazanmak için uğraştıklarını açıkladı. AB dışındaki ülkelerde yaşayan Almanların, vatandaşlığa tekrar kabul edilmelerinin neredeyse imkânsız olduğunu söyleyen Ade, Köln’deki Federal İdari Mahkemesi’nin de kararlarıyla süreci zorlaştırdığını belirtti.

Ortadoğu ülkelerinden birinde yaşayan ve Alman vatandaşlığını kaybeden bir Alman da TAZ’a yaptığı açıklamada, başvurusunun kabul edilmediğini ve gönderilen yazıda "Vatandaşlığa kabulden Almanya’nın çıkarı olmalıdır." cevabının verildiğini kaydetti.

Başka bir Alman ise yeterli geliri olmadığı gerekçe gösterilerek tekrar vatandaşlığa kabul edilmediği için kızgın olduğunu ifade etti. Almanların tekrar Alman vatandaşı olabilmesi için isteğin yeterli olmadığı ve Alman devletinin de çıkarının olması gerekiyor. Tekrar Alman vatandaşı olacağı günü bekleyen Rebakka Haas- Çetin, "Bunu nasıl ispatlayacağımı bilemiyorum." diyor.


CİHAN