Sınavlarda sistem değişikliği haberlerine tepki gösterdi

MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son zamanlarda sınavlarla ilgili sistem değişiklikleri olduğu yolunda asılsız haberleri duyulduğunu söyleyerek, "Kesinlikle öyle sürpriz değişiklikler beklemeyin, öyle bir şey yok. Son dakikada maç devam ederken kural değiştirmek bizim defterimizde yok" dedi.

Sınavlarda sistem değişikliği haberlerine tepki gösterdi
24 Ekim 2015 Cumartesi 14:11 tarihinde eklendi, 1.329 kez okundu.
 
Kütahya'ya gelen bakan Nabi Avcı, Nafi Güral Fen Lisesi'nde 'Yetiştirme ve Destekleme Kursu'na katılan öğrencileri ziyaret etti. Öğrencilere kurşun kalem ile not defteri dağıtan Avcı, son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı sınavlarla ilgili bazı değişikliklerin olduğu şeklinde asılsız haberlerin çıktığını belirterek böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Avcı şöyle konuştu:
 
"Sınavlarla ilgili 'yok sistem değişiyormuş, yok şöyle oluyormuş, yok böyle oluyormuş türden pek çok aslı astarı olmayan haberler duyorsunuz, görüyorsunuz okuyorsunuz. Kesinlikle öyle sürpriz değişiklikler beklemeyin öyle bir şey yok. Üniversite sınavlarına siz bildiğiniz şekilde hazırlanmaya devam edeceksiniz. Sizin gireceğiniz sınavlarda herhangi bir değişiklik söz konusu değil zaten çocuk liseye başlarken hangi sınava nezaman gireceğini bilecek şekilde planlamalar yapılıyor. Dolayısıyla son dakikada maç devam ederken kural değiştirmek bizim defterimizde yok. Siz hiç endişe etmeyin."
 
'SORULAR OKULDA GÖRÜLEN KONULARDAN ÇIKIYOR'
 
Bakan Avcı üniversite sınavındaki soruların öğrencilerin eğitim gördüğü konulardan çıktığının altını çizerek şöyle devam etti:
 
"Geçmişte özellikle üniversite giriş sınavlarında sorular daha çok dershanelerde öğretilen teknikler üzerinden soruluyordu. O yüzden çocuklar da daha çok dershaneye itibar ediyorlardı. Sınıflarda özellikle ikinci yarılar boşalmalar oluyordu. Şimdi öyle değil. Şimdi üniversite sınavlarında sorular okulda, sınıfta, normal müfredatta edindiğiniz bilgiler üzerinden, yani normal kazanımlar üzerinden, yani şimdi bu gördüğünüz konulardan çıkıyor ve çıkmaya devam edecek. Bu yıl daha çok olacak kazanım artımı. Çünkü eskiden sadece üniversite akademisyenleri tarafından hazırlanıyordu. Üniversite soruları şimdi biz ÖSYM ile birlikte lise öğretmenlerimiz de branş öğretmenlerimizi de soru hazırlama komisyonlarında görevlendiriyoruz. 100'ün üzerinde öğretmenimiz üniversite giriş sınav sorularını hazırlama komisyonlarında görev aldılar. Bu ne demektir sizin burada işte bu sıralarda, okulda ve sınıfta öğrendikleriniz ağırlıklı olacak demektir."
 
DERSANEYE GEREK YOK
 
Artık dershaneye gerek kalmadığını ifade eden Nabi Avcı, ihtiyacı olan öğrencilere hafta sonları ücretsiz takviye kursları verdiklerini belirtti. Avcı şunları söyledi:
 
"Dersinize devam ediyorsanız, öğretmeninizi dinliyorsanız, sınıf içi çalışmaları yapıyorsanız ayrıca dershane meselesine gerek kalmıyor. Dershane masrafına gerek kalmıyor. Ama buna rağmen birazcık daha takviyeye ihtiyacım var diyenler için hafta sonu okullarımızda ücretsiz takviye kurslarımız var. Ayrıca bir şey daha yaptık. EBA dediğimiz Eğitim Bilim Ağı. 150 binin üzerinde yardımcı ders materyali var. Hangi dersten, hangi konudan bir takviyeye ihtiyaç duyuyorsanız bunun için istemediğiniz kadar EBA'da ders materyali ders anlatımları var, videolar var, yardımcı ders kitapları var, örnek testler var, ödev örnekleri var. Sınıflarınızda ders alıyorsunuz, yetmedi takviye kursuna geliyorsunuz, hadi o da yetmedi EBA. Artık bundan sonra annenize babanıza masraf ettirmiyorsunuz. Gariban kadının bir ineği var bunu satıp çocuğunu dershaneye gönderiyor. Bu durum bitti artık. Şimdi ücretsiz kurslarımızda gereken takviyeyi biz devlet olarak yapıyoruz artık."
 
'ÖĞRETMENLERİMİZİN YAPTIĞI FEDAKARLIK'
 
Hafta sonları okullarda düzenlenen takviye kurslarında görev alan öğretmenlere teşekkür eden Avcı, "Hafta sonu öğretmeniniz evinde oturacak ya da kendi özel işleriyle ilgilenecekleri yerde buraya gelip kurs veriyor. Bu para için yapılacak bir şey değil ki verdiğimiz ücret öyle ek ders ücreti gibi çok değil. Tamamen öğretmenlerimizin öğrencilerine destek olmak için yaptıkları bir fedakarlık. Biz bunun maddi karşılığını çok fazla veremesek de hizmet puanı olarak inşallah yapacağız" dedi.