Sineğe karşı ayak kokusu

Tanzanyalı bilim adamları, ayak kokusunu kullanarak sıtma yayan sivrisinekleri engellemek için yeni bir tuzak geliştiriyorlar.

Sineğe karşı ayak kokusu
13 Temmuz 2011 Çarşamba 12:11 tarihinde eklendi, 1.203 kez okundu.

Yaz akşamalrının belası sivrisineklerden kurtulmanın yeni bir yolu bulundu. İnanması güç ama bu yöntemin çıkış noktası ayak kokusu...

 
Bilim adamlarına ayak kokusunu kullanma fikri kokan çorabın üzerine gelen sivrisinekleri görmeleriyle geldi. Bunun üzerine bilim adamları bir gurup insanı en az on saat giyilmiş çoraplarını bağışlamaları için ikna ettiler. Sonra bu çorapları biraz böcek ilacıyla birleşriterek tahta ve branda kutulara koydular. Kutuları Güney Tanzanya’da kırsal alandaki evlerin etraflarına koydular.
 
Bilim adamları sivrisineklerin görme duyusundan çok koku duyusunu kullandıklarını ve bu sebepten tuzakla, insan kanını ayırt etmekte zorlandıklarını ve farkı analdıklarında ise çok geç olduğunu söylediler.
 
Sinek ilaçları sivrisineklere insan kanından 4 kat daha fazla çekici geliyor, böylece ufak bir doz sinek ilacı konulmuş tuzaklarla bu kan emicilerden kurtulabiliyoruz.
 
Tuzak şeklindeki sinek ilacı, cibinlik ve sinek savar kullanarak modern ve gelişen dünyanın en büyük katili sıtmanın yayılmasında şiddetli bir azalma olacağı düşünülüyor. Dünya Sağlık Organizasyonu'na göre her sene neredeyse 250 milyon yeni sıtma vakası duyuluyor, 800.000 insan ölüyor ve bunların çoğu 5 yaş altı çocuklar ve hamile kadinlar.
 
Şimdi bilim adamları sentetik olarak da ayak kokusunu kullandıklarını ve gayet işe yaradığını söylüyorlar. Yeterli sayıda üretmeyi ve köylüler tarafından satın alınmasını bekliyorlar.