Sınırda 60 takviye ile en az 250 tank

Suriye tezkeresinin TBMM’de kabulünden sonra hükümetin Genelkurmay Başkanlığı’na gönderdiği yüksek hazırlık talimatının ayrıntıları belli oldu

Sınırda 60 takviye ile en az 250 tank
11 Ekim 2012 Perşembe 14:55 tarihinde eklendi, 1.076 kez okundu.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, TBMM’deki tezkere ile siyasi yanının, hükümetin belirlediği çizgilerle de Genelkurmay’ca askeri yanının gerekleri yerine getiriliyor. Genelkurmay, ek tedbirlerle askeri boyutu tamamlıyor.

 
İŞGAL İÇERMİYOR
 
Hükümetin askerden almasını istediği önlemler “şu an için” Suriye’yi bir işgali içermiyor. Askeri önlemler, Türkiye-Suriye sınırının tam güvenliğini, terörist sızmaların önlenmesini ve Suriye tarafından gelecek bir taciz durumunda buna verilecek karşılığı kapsıyor. Yetkilililer, her tezkere sonrası hükümetin Genelkurmay’a askeri önlem çerçevesi verdiğine dikkat çekerek, “Suriye tezkeresinin çerçevesi ile Kuzey Irak tezkeresi farklı boyutlar içerir” dediler.
 
KARADA, HAVADA TAKVİYE
 
Arazinin düz olması nedeniyle Türkiye’nin sınır egemenliğini korumada ağırlık Kara Kuvvetleri’nde bulunuyor. Bu kapsamda sınır boyuna Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep’ten iki tank taburu (yaklaşık 60 tank) takviye gönderildi. Sınır boyunca en az 250 tankın konuşlu olduğu belirtildi. Ayrıca topçu birlikleri de takviye edildi. Diyarbakır ve Malatya-Erhaç bölgenin ana hava üsleri durumundalar. Diyarbakır’daki pist tamir çalışmaları da tamamlandı. Bandırma ve Merzifon’daki F-16 filolarından bazı uçaklar bu iki üsse kaydırıldı. Bir yetkili, şu bilgileri verdi:
 
HALI BOMBALAMASI
 
“Suriye sınırı, arazi yapısı nedeniyle zırhlı ve mekanize birliklerinin en kolay harekat yapacağı yerdir. Jetler halı bombalaması ile havadan ön temizliği yapar, daha sonra zırhlı ve mekanize birlikler de kendilerine verilen talimata uygun şekilde Suriye içine girerek sınır güvenliğini Suriye tarafında sağlar. Buna ihtiyaç duyulup duyulmayacağı, Suriye’nin tutumuna bağlıdır.”