Sınırı aşan IŞID militanları yakalandı

Akçakale'de sınırı geçip Türkiye'ye kaçmaya çalışan IŞİD militanları Türk askerleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Sınırı aşan IŞID militanları yakalandı
15 Haziran 2015 Pazartesi 20:31 tarihinde eklendi, 1.013 kez okundu.
TELABYAD'A ÖSO VE YPG BAYRAKLARI ASILDI
 
Akçakale'nin karşısında bulunan ve geçen yıl Ocak ayından bu yana IŞİD denetiminde olan Suriye'nin Telabyad kenti akşam saatlerinde el değiştirdi. Yaklaşık 20 gün önce Telabyad'ı ele geçirmek isteyen ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bir kolu olan Burkan El Fırat üyelerinin de desteğini alan YPG güçleri, Telabyad'a, Doğu ve Batı'dan saldırı harekatı başlattı. YPG ve ÖSO güçleri, iki koldan ilerleyerek güzergah üzerindeki bazı köylerin denetimini IŞİD'den geri aldı. Bu sırada ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin uçakları da karadan ilerleyen ÖSO ve YPG güçlerine havadan bombardımanla destek verdi. Kara ve havadaki bombardıman nedeniyle tedirginlik yaşayan binlerce Suriyeli ise bu süreçte evlerini terk ederek sınıra akın etti ve Türkiye'ye geçiş yaptı.
 
IŞİD MİLİTANI 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
 
Bugün öğleden sonra Akçakale Sınır Kapısı'nın hemen yanındaki tel örgülerin bulunduğu bölgeden Türkiye'ye geçen Suriyelilerin geçişlerinin tamamlanmasının ardından bir grup YPG ve ÖSO mensubunun sınır hattından Telabyad'a sızdığı görüldü. Bu sırada Telabyad Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeye çıkan bir grup IŞİD militanı ile ÖSO ve YPG'li grup arasında kovalamaca yaşandı. Yaşanan bu gelişme sırasında sınır hattında önlem alan Türk askerleri de toprak setlerle oluşturulan siperlere yatarak tüfeklerinin namlularını Suriye'ye çevirirken bölgeye çok sayıda zırhlı araç takviyesi de yapıldı. Hareketliliğin yaşandığı sırada sınır tellerini aşarak Türkiye tarafına geçen 5 kişi de askerler tarafından gözaltına alındı. Elleri duvara yaslanarak üst aramaları yapılan 5 kişinin silahlarını bırakıp Telabyad'dan kaçan IŞİD militanı oldukları saptandı ve zırhlı araçla sınır hattından uzaklaştırıldı. 
 
Bu gelişmeden kısa bir süre sonra Telabyad'a denetimin YPG ve ÖSO kontrolüne geçtiği ortaya çıktı ve Akçakale Sınır Kapısı'nın hemen karşısındaki Telabyad Sınır Kapısı yakınında bulunan ve Türkiye tarafından da görülen buğday silolarına çıkan bazı kişiler, YPG bayrağını buraya astı. Telabyad'ın doğu bölgesinden YPG ve ÖSO mensubu onlarca kişinin akşam saatlerinde araçlarla ilçe merkezine hareket halinde oldukları da görüldü. Telabyad gümrük sahasına saat 19.45'te ulaşan konvoydaki kişilerden bazıları, Türkiye tarafından görülen bir noktaya çıkarak ÖSO ve Burhan El Fırat flaması açarak Türkiye tarafına gösterdi. Bu kişileri, Türkiye tarafında takip eden çok sayıda Suriyeli de bayrak açılmasını alkışlayarak Arapça sloganlarla destek verdi. 
 
IŞİD, MÜHİMMATLARINI TÜRKİYE TARAFINA ATIP KAÇMIŞ 
 
Telabyad'daki kontrolü YPG ile ÖSO'ya kaptıran bazı IŞİD militanlarının ellerindeki tabanca, mermi ve el bombalarını bir çantaya koyarak Akçakale Sınır Kapısı'ndan Türkiye tarafına attıktan sonra kaçtıkları öğrenildi. IŞİD militanlarının geride bıraktığı mühimmatların içinde bulunduğu çanta, Türk güvenlik güçlerince incelendikten sonra imha edilmek üzere el konuldu.

DHA