"Sınırın kapatılması siyasi"

Terör örgütü PKK'nın Suriye’deki yapılanması PYD, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Suriye sınırını kapatmasına tepki gösterdi.

20 Mayıs 2013 Pazartesi 21:31 tarihinde eklendi.

Gözaltına aldıkları 75 kişiden 20'sini serbest bıraktıklarını, diğerleriyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü açıklayan PYD, sınır kapısının ise teknik değil siyasi nedenlerle kapatıldığı savundu. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Mesut Barzani’ye yakınlığıyla bilinen 75 kişinin Suriye’de PYD tarafından gözaltına almasına tepki olarak Suriye sınırını kapatmış ve nedenini 'teknik sorunlar' olarak açıklamıştı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile PYD arasındaki gerginlik geçtiğimiz hafta Cumartesi günü PYD'nin Suriye Kürt Demokrat Partili 75 kişiyi gözaltına almasıyla başladı. Barzani, PYD'ye gözaltına aldıklarını Pazar günü akşamına kadar bırakmalarını, aksi halde yeni bir tutum takınacağını bildirdi.

Buna rağmen PYD adım atmayınca Barzani, PKK için büyük önem taşıyan Irak-Suriye sınırını kapattı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırı teknik sorunlarla kapattığını duyurdu. PYD ise bugün yaptığı açıklamada Irak Bölgesel Kürt Yönetimine tepki gösterdi. PYD’nin Erbil sorumlusu Doktor Cafer, Suriye’de gözaltına alınan kişilerden 20’sinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak’tan Suriye’ye resmi olmayan yollardan geçenlerin gözaltına alındığını ileri süren Cafer, bunun için Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınır kapılarını kapattığını söyledi. Cafer, sınır kapısının teknik sorunlar nedeniyle kapatıldığını iddia edildiğini belirterek, "Ancak ortaya çıktı ki sınır kapısını kapatma nedeni teknik değil siyasi. Gözaltındaki kişilerle ilgili sorun çözülmezse kapı kapalı kalacak gibi.

Bunun için görüşmelerimiz devam ediyor. Kapının kapatılması gözaltına verilen bir cevap gibi oldu." ifadelerini kullandı.


CİHAN