Sinop'ta toplu mezar bulundu

Sinop'ta Bizans döneminden kalma Balatlar Kilisesi'nde yapılan kazı çalışmalarında, üst üste gömülmüş toplu mezarlar bulundu.

Sinopta toplu mezar bulundu
13 Temmuz 2013 Cumartesi 16:11 tarihinde eklendi, 1.834 kez okundu.
Sinop'ta, Bizans dönemine ait mimari kalıntıları bünyesinde barındıran Balatlar Kilisesi'nde bu yılki arkeolojik kazı çalışmaları 30 kişilik ekiple başladı. Üç yıl önce başlatılan çalışmaların bu yılki bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mimar Sinan Üniversitesi katkılarıyla geçen 8 Temmuz'da start aldı. Yapılan kazı çalışmalarında 19'uncu yüzyıla ait yüzlerce üst üste gömülmüş toplu mezarlar ortaya çıktı. Kazı çalışmasında Kral VI Mithridates'in 4 metrelik altın heykelinin çıkma olasılığı üzerinde durulduğu belirtildi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, "Balatlar Kilisesi ilimiz için önemli bir alan. İlimize gelen her iki turistten birinin ziyaret ettiği bir yer. Bunun ulusal ve uluslararası arenada çok önemli bir sirkülasyon alanı olacağını, turizm yönüyle de özellikle Yunanlı ve İtalyan turist acentelerinin ilgi odağı olacağını düşünüyorum. Bu alanda birkaç medeniyetin bulguları var. İlk seneki kazılarda sadece Osmanlı döneminde ilimizde yaşayan yabancı uyrukluların mezarları vardı. Kazı çalışmalarımız derine indikçe kaliteli mezarlarda çıkıyor. En üst tabakada bulunan 18 ve 19. yüzyıla ait mezarların alt seviyesine ulaştık. Bizans dönemine ait olması muhtemel mimari kalıntılar ortaya çıkıyor. Her yıl yeni yeni bulgular elde ediyoruz" dedi.
 
Bölgede çok sayıda mezar bulunduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Himet Tosun, "Bu mezarlar sadece din adamlarına değil, çocuklar, halktan kadın ve erkek mezarlarıdır. Mezarlara basit gömü hediyeleri bırakmışlar. Kırık çanaklar, bronz takılar, düğmeler gibi objelerle karşılaşıyoruz. Daha önceki kazı çalışmalarında 11'inci yüzyıl olarak tarihlendirilen bir Bizans parası bulduk. Bu yıl ki ilk çalışmalarda 19'ıncı yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz üst üste gömülmüş bir mezarı hiç bozulmadan çıkarttık. Çalışmalar bu doğrultuda Eylül ayına kadar devam edecek" diye konuştu.
 
Kazı çalışmaları tamamlandığında bu alanda bir arkeolojik park oluşturacaklarını söyleyen Tosun, "Kilisenin Osmanlı döneminde Rum manastırı olarak da kullanıldığı biliniyor. Yaklaşık 2 bin yıl boyunca kullanılmış bir yapı. Buranın tarihi dokusunu korumayı ve muhafaza etmeyi düşünüyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde burada bir arkeolojik park oluşturacağız. Her dönemden kalan kalıntılar burada sergilenecek" dedi.