Sinüzitlerin nedeni nedir? Sinüzitlerde ameliyat şart mı?

Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Tunç Üstün 'sinüzit' hakkında bilgiler verdi.

Sinüzitlerin nedeni nedir? Sinüzitlerde ameliyat şart mı?
08 Eylül 2014 Pazartesi 21:07 tarihinde eklendi, 1.570 kez okundu.

Op. Dr. Tunç Üstün, "Sinüsler yüz ve kafa kemiklerimizin içerisinde yer alan içi havalı boşluklardır. Üst çene kemiğinde karşılıklı 2 büyük yanak sinüsü, alın kemiği içerisinde bir büyük alın sinüsü, gözlerin arasına yerleşmiş küçük odacıklardan oluşan etmoid sinüsler ve kafa tabanında yerleşmiş bir de derin bir sinüsümüz bulunmaktadır. Sinüslerimizin en önemli görevleri salgıladıkları salgı ile bütün üst solunum yollarını sürekli temizlemektir. Bahsedilen bu sinüslerin ayrı ayrı yada sadece bir yüz yarısında yada hep birlikte iltihaplanma haline sinüzit denilmektedir." dedi.

SİNÜZİTLERİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Genel olarak sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanırsa sinüzit hastalığının başladığını ifade eden Op. Dr. Tunç Üstün, "Bu tıkanıklık tedavi ile ya da kendiliğinden açılırsa sinüzit iyileşir ama eğer açılamazsa hastalık kronikleşir. Sinüs kanallarının tıkanıklığına bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, polip ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir. Bazı kalıtsal sorunlar ve bağışıklık sorunları da sinüzitin diğer sebepleridir." diye konuştu.

SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Tunç Üstün, "Burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, burundan konuşma, koku duyusu bozuklukları, sık sık nezle grip olma ve bunların kolay kolay geçmeyişi, özellikle çocuklarda daha fazla olmak üzere inatçı öksürükler sinüzitin belirtileridir. Sanıldığının aksine akut sinüzitlerin dışında baş ağrıları sinüzitte sık değildir. Burada baş ağrılarına yol açan iltihabi olaydan çok burun içerisinde sinüs kanallarını etkileyen diğer bazı yapısal koşullardır." diye konuştu.

SİNÜZİTLERDE NE ZAMAN AMELİYAT GEREKİYOR?

Sinüzitlerin ilaç tedavisi açılmaması durumunda ameliyat gerektiğini söyleyen Op. Dr. Tunç Üstün, "Kronikleşmiş sinüzitlerde eğer endoskopik muayene ve tomografik incelemede sinüsün kendisini temizlediği kanalların ağzı tıkanmışsa ve bu tıkanıklık uygulanan ilaç tedavileri ile açılmamış ise ameliyat gerekir." şeklinde konuştu.

SİNÜZİTTEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

    Op. Dr. Tunç Üstün, "Özellikle sık tekrarlayan üst solunum yolları sinüzite yol açabileceğinden basit bir nezle bile önemsenmelidir. Uzun sürebilecek burun tıkanıklıklarına izin verilmemelidir. Sigara içilmemesi, kirli hava ve klimalı ortamlarda uzun kalınmaması kişinin kendisinin alabileceği başlıca önlemlerdir. Üst solunum yolu alerjisi olanların da mutlaka bir KBB uzmanına görünmesi önerilir." dedi. CİHAN


CİHAN