Sion davası bitmiyor

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), Sion davasını 13 Ocak'a kadar çözmemesi halinde üyeliğini askıya alacağı uyarısında bulunduğu İsviçre Futbol Federasyonu (ASF), Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurmayı planlıyor.

Sion davası bitmiyor
18 Aralık 2011 Pazar 11:52 tarihinde eklendi.

ASF'nin açıklamasında, federasyonun FIFA kurallarını ihlal etmediği ve üyeliğinin askıya alınması kararının yürürlüğe konulmaması için elinden geleni yapacağı belirtildi. 
    
Açıklamada, federasyonun FIFA'nın kararını geçersiz kılmak için CAS'a başvuruda bulunacağı da kaydedildi. 
    
FIFA, dünkü açıklamasında, İsviçre'ye Sion davasını 13 Ocak'a kadar çözmemesi halinde, 14 Ocak'tan itibaren üyeliğini askıya alacağı uyarısında bulunmuştu. 
    
Üyeliğinin askıya alınması halinde, İsviçre Milli Takımı herhangi bir maça çıkamayacak ve İsviçre'nin Basel takımı da Şampiyonlar Ligi'nden ihraç edilecek. Basel, Şampiyonlar Ligi 2. turunda Bayern Münih ile eşleşmişti. 
    
FIFA, İsviçre'ye bu uyarıyı, karmaşık bir yasal mesele haline gelen, Sion'un UEFA Avrupa Ligi'nden men edilmesi davasıyla ilgili olarak yaptı. 
    
FIFA, Sion'a 2008'de yaptığı bir transferin usulsüz olması nedeniyle transfer yasağı getirmiş, kulüp yasak devam ederken geçen yaz 6 oyuncu transfer etmişti. 
    
Bu 6 futbolcu, Valais'deki yerel mahkemeye başvurmuş, mahkeme bu oyuncuların Sion'da oynamasında sorun olmadığına karar vermiş, Sion, bu oyuncuları İsviçre Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ndeki bazı maçlarda oynatmıştı. 
    
UEFA, Sion'u bu 6 oyuncuyu bazı maçlarda oynattığı gerekçesiyle UEFA Avrupa Ligi'nden men etmişti. Bunun üzerine Sion, Martigny'deki yerel mahkemeye başvurmuş, mahkeme UEFA'nın haksız olduğuna ve takımın tekrar UEFA Avrupa Ligi'ne alınmasına karar vermişti. Bu arada İsviçre'deki üst mahkeme ise, Valais mahkemesinin kararını bozmuş, UEFA'yı haklı bulmuştu. 
    
Davanın taşındığı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) de 2 gün önce UEFA'nın haklı bulunduğunu açıklamış ve Sion kulübünün, UEFA Avrupa Ligi'ne tekrar dahil edilmesi yönündeki talebini reddetmişti. 
     
-FIFA'nın talebi- 
     
İsviçre'ye davayı çözmesi için yaklaşık 1 ay süre veren FIFA, Sion'un bu 6 oyuncuyu oynattığı tüm lig maçlarında hükmen 3-0 mağlup ilan edilmesini istiyor. 
    
FIFA'nın açıklamasında, "Sion'un, yasak uygulanırken transfer ettiği oyuncuları oynattığı maçlarda hükmen yenik sayılması gerekmektedir" denilmişti.