'Sıra Monti'de'

İtalya'da Berlusconi'nin dün istifasını sunmasının ardından İtalyan basını, "Berlusconi'nin vedası sonrasında, sıra Monti'de" başlığını kullandı.

Sıra Montide
13 Kasım 2011 Pazar 12:54 tarihinde eklendi.

 

Silvio Berlusconi'nin, dün akşam saatlerinde cumhurbaşkanlığına giderek istifasını sunmasının ardından, İtalya'da gözler, kısa bir süre önce hayat boyu senatör ilan edilen Mario Monti tarafından kurulması beklenen hükümete çevrildi.
 
İtalyan basını, dün Temsilciler Meclisi'nde Avrupa Birliği'nin (AB) geçmesi için baskı yaptığı ekonomik önlemler içeren finansal istikrar yasasının onaylanmasının ardından istifasını veren Berlusconi'nin, başbakanlığın, meclisin ve son olarak istifasını verdiği cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'nin önünde binlerce kişi tarafından protesto edildiğini bildirdi. Haberlerde, protestoların cumhurbaşkanlığından gelen istifa haberiyle yerini sevinç gösterilerine bıraktığı aktarıldı.
 
Basında yer alan haberlerde, 75 yaşındaki Berlusconi'nin 18 yıllık siyasi kariyeri boyunca, toplamda 3336 gün İtalya Başbakanlığı görevini üstlenerek, bir rekora da imza attığı belirtildi. Berlusconi'nin, 8 Mayıs 2008'de başlayan ve dün sona eren iktidarı ise 1283 gün sürdü. İtalya'nın sayılı zenginlerinden olan ve aynı zamanda futbol kulübü AC Milan'ın sahibi Berlusconi'nin en uzun başbakanlık yaptığı dönem ise 2001 ve 2006 yılları arasında oldu.
 
Gazeteler, "Berlusconi'nin vedası sonrasında, sıra Monti'de" başlığında buluşurken, 1994-2004 yılları arasında Avrupa Komisyonu İç Piyasalar, Gümrük ve Vergilendirme Komiserliği yapan Mario Monti yönetiminde kurulması gündemde olan geçiş hükümetinin bakanları konusunda tahminde bulundukları görüldü.
 
Cumhurbaşkanı Napolitano'nun temasları
Hafta başında Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümetinin Temsilciler Meclisi'ndeki 2010 yılına ilişkin devlet harcamaları bilançosunun oylamasında çoğunluğunu kaybetmesinin ardından, daha aktif rol alan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, dün Berlusconi'nin istifasını aldıktan sonra bugünü siyasi partilerin Senato ve Temsilciler Meclisi temsilcileriyle görüşmelere ayırdı.
 
Napolitano, güne ilk olarak Cumhuriyet Senatosu Başkanı Renato Schifani ve Gianfranco Fini görüşerek başladığı bildirildi.
 
İtalyan basınına göre, cumhurbaşkanının yarın hükümeti kurmak üzere Mario Monti'yi görevlendirmesi bekleniyor.
 
ABD Başkanı Barack Obama da İtalya ve Yunanistan'daki hükümet değişikliklerinden memnun olduğunu açıklamıştı.