Sırbistan'da 3 bin 600 mahkum için af umudu

Sırbistan hükümeti, hapishanelerde yer kalmadığı için 3 bin 600 mahkumun serbest bırakılmasını öngören tasarıyı meclise sundu.

Sırbistanda 3 bin 600 mahkum için af umudu
05 Ekim 2012 Cuma 20:31 tarihinde eklendi, 1.850 kez okundu.

 

Hükümetin acilen oylanması için meclise sevk ettiği tasarının kabul edilmesi halinde, ülke genelindeki 11 bin 500 mahkumdan 3 bin 600'ü özgürlüğüne kavuşacak. Yasa onaylandığı takdirde bin 100 mahkum hemen serbest bırakılacak. 
     
Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yasa tasarısının hapishanelerde yer kalmadığı için sunulduğunu söyledi. Daçiç'in verdiği bilgilere göre kabul edilmesi durumunda düzenlemeden, üç aya kadar ceza almış mahkumlar yararlanabilecek. Üç aydan altı aya kadar ceza almış mahkumların ise cezaları yarıya indirilecek. Diğer hükümlülerin de cezaları çeyreği oranında azaltılacak. 
     
Meclise sunulan af tasarısından, sadece ağır suçlardan hüküm giymiş, 30 ila 40 yıl arasında ceza almış mahkumlar yararlanamayacak. 
     
Sırbistan Adalet Bakanlığı'nda yapılan açıklamada da "Tasarının yasalaşması halinde, bin 100 kişilik grup hemen serbest kalabilecek. Böylece yaklaşık 200 bin gün, başka bir deyişle 700 bin avroluk bir tasarruf sağlanacak" denildi. 
     
Aile içi şiddet, cinsel özgürlüklere saldırı, anayasal düzene karşı işlenen suçlar, rüşvet, uyuşturucu ticareti gibi ağır suçlardan hüküm giymiş kişiler aftan yararlanamayacak. Yasa tasarısı ayrıca, üçten fazla suçtan hüküm giymiş, hakkında tutuklama kararı çıkarılmış ancak firarda olan suçluları da kapsamıyor.