"Şirketler büyümeden bölünüyor"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’deki şirketlerin beşinci nesle aktarılamadığını, tarım arazileri gibi şirketlerin büyümeden bölündüğünü ve gelişemediğini söyledi.

Şirketler büyümeden bölünüyor
27 Kasım 2013 Çarşamba 22:55 tarihinde eklendi.
 
Çağlayan, Genç MÜSİAD'ın düzenlediği 'Aile Şirketleri Paneli'ne katıldı. Panelde konuşan Bakan Çağlayan, Japonya’da bin 200 yıllık aile şirketlerinin, Avrupa’nın birçok ülkesindeki şirketlerin 700-800 yıl mazilerinin olduğunu belirtti. Aile şirketlerinin Türkiye’de yaşının 25 yılı geçemediğini ifade eden Bakan Çağlayan, tarım arazileri gibi birçoğunun bölünerek yok olduğunu ve bu şirketlerin belirli bir aşamaya geldikten sonra, param parça olduğuna dikat çekti.
 
Bunun şirketleri daha da zayıflattığını belirten Bakan Çağlayan, “Ben de bu örneklerden biriyim. 1979’da üniversiteyi bitirip, iki ortaklı başladığım bir işte, ben de kendi kardeşimle ortaklık yaptığım dönemde, çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdik. Ancak, bu 1990 yılında tamam ile değil, iki kol bir bacağı, bir kol bir bacak haline getirdik.

Sonrasında konuşturduk, koşturduk. Bu bölünme çeşitli sebeplerle bölünmüş olmazsa, biz kardeşler çalışabilseydik, bu gün çok farklı yerde olurdu şirketimiz. Bu gün bunu başaranlar, şirketlerini devam ediyor. Ama başaramayanların sayının oranını görmekten hakikatten üzüldüğümü ifade etmek istiyorum.” diye konuştu. 
 
Türkiye’deki şirketlerin dördüncü sonunda bölündüğünü dile getiren Bakan Çağlayan, “Türkiye’de beşinci nesle ulaşmış şirket yoktur. Avrupa’da birçoğumuzun tanıdığı bildiği ve almış oldukları ürünlerde, 1600-1700’lerde kurulmuş olan şirketlerin, o tarihten bugüne devam ettiğini gördüğümüz ortamda, biz daha dördüncü nesilden beşinci nesle geçemedik.

Şükürler olsun, bizim ülkemizin en büyük sermayesi, 76 milyon nüfusun 30 yaş gibi genç nüfusa sahip olmasıdır. Bu, Allah’ın bize verdiği büyük bir nimettir. Hangi kurum olursa olsun, ban genç kardeşimizin olduğu yerele koşa koşa geliyorum. Çünkü Türkiye’nin geleceği sizlersiniz.” dedi.
 
AB’DE 1 MİLYON 600 BİN ŞİRKET KAPANACAK
 
Avrupa Komisyonu’nun bir raporuna göre, bugün AB ülkelerinde 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağının komisyon raporuna bağlandığını aktar Bakan Çağlayan, “Bunun gerekçesi, ekonomik gerekçeler değil. Bu Avrupa’nın yaş ortalamasının 45 olması, nüfusunun sürekli azalma göstermesi ve işi devredeceği ikinci, üçüncü jenerasyonunun olmayışından kaynaklanıyor. Almanya’da 400 bin şirketlerin kapanacağı ifade ediliyor. Türkiye böyle bir imkana sahip.”

CİHAN