Sırp şaire Nobel şakası

Sırbistan’da internet eylemcileri, Nobel’in resmi sitesini taklit ederek şair Dobrica Cosic’in Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığını duyurdu

Sırp şaire Nobel şakası
10 Ekim 2011 Pazartesi 08:54 tarihinde eklendi.

 

Sırp şair Dobrica Cosic’in Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığı iddiası Sırbistan’ı karıştırdı. Sahte bir internet sitesi, geçen hafta Tomas Tranströmer’in aldığı Nobel ödülünü Cosic almış gibi yayımladı.
 
Kendilerini “kâr amacı gütmeyen internet eylemcileri” olarak tanıtan bir grup önce “nobelprizeliterature.com” adlı internet adresini aldı. Daha sonra burada bu yıl Nobel ödülüne resmi olarak aday bile olmayan Cosic’in ödülü kazandığını açıkladı. Ödülün kazanıldığı haberinin de Sırp Sanat ve Bilim Akademisi tarafından onaylandığı öne sürüldü. Sırp televizyon kanalları haberi ekranlarda göstermeye başladı. Cosic birçok medya kuruluşundan canlı yayında röportaj tekliflerine ilişkin telefonlar aldı. Ancak bir süre sonra akademi haberi yalanladı.
 
Cosic’e sert eleştiri
Haberin yalanlanması üzerine Nobel’in resmi sitesini bire bir taklit eden sahte internet sitesindeki bildiri kaldırıldı. En sonunda ise internet eylemcileri bir açıklama yayımladı. Eylemciler tarafından medya kuruluşlarına yollanan e-postada, “Amacımız, Dobrica Cosic’in Sırp halkı üzerindeki tehlikeli etkisine dikkat çekmektir. Yıllardır aktif bir biçimde edebiyat ve siyaset yapan Cosic, her zaman Sırp milliyetçiliğini destekledi ve bunu destekleyen siyasi güçlere yakın durdu. Cosic’in bu tehlikeli güçlerle halen yakın olduğuna inanıyoruz. Cosic’in yaptıklarının sonuçları bugün bile ülkede hissediliyor” cümleleri yer aldı.

Milliyet