Sırrı 61 yıldır çözülemiyor

Günümüzden tam 61 yıl önce keşfedilen gizemli gök cisminin nasıl oluştuğu hala bilinmiyor.

Sırrı 61 yıldır çözülemiyor
13 Temmuz 2011 Çarşamba 10:21 tarihinde eklendi, 1.056 kez okundu.

 

Astronom Art Hoag'ın, bundan 61 yıl önce teleskopuyla keşfettiği gök cismi, bilim insanlarının kafasını karıştırmayı sürdürüyor. Hoag Objesi adıyla anılan gök cisminin, tek bir galaksi mi yoksa iki galaksi mi olduğu hala bilinmiyor.
 
Hoag Objesi'nin çevresinde milyonlarca genç, mavi yıldızdan oluşan bir halka bulunuyor, merkezde ise daha kırmızı ve çok daha yaşlı yıldızlar var. İkisinin arasındaki bölge ise tamamen karanlık.
 
Bu gök cisminin nasıl oluşabildiğine kesin bir açıklama getirilebilmiş değil. Milyarlarca yıl önce iki galaksinin çarpışmasıyla oluştuğu teorisinin yanı sıra başka teoriler de var. Çarpışma söz konusu olduğunda ikinci galaksi genellikle ikincisinin içinden hızla geçerken geride bir yıldız oluşumu 'sıçraması' bırakır. Ama Hoag Objesi'nde ikinci galaksinin orada olmaması, bazı bilim insanlarını mavi yıldızlardan oluşan halkanın yakından geçen bir galaksinin kalıntıları olduğunu düşünmeye sevk ediyor. Bir başka teori ise, uzun zaman önce yok olmuş bir merkezi cismin yarattığı yerçekimi etkisinin Hoag Objesi'ni oluşturduğu yönünde.
 
Hoag Objesi, yaklaşık 120 bin ışık yılı genişlikte, Samanyolu galaksisinden biraz daha büyük. Serpens Takımyıldızı'ndan yaklaşık 600 milyon ışık yılı uzaklıkta. Tuhaf bir şekilde, yakınlarda Hoag Objesi'ne benzeyen daha küçük bir cisim var. Uzmanlar bunun muhtemelen bir arka plan halkalı galaksi olduğunu düşünüyor. 

Gazeteport