"Sistemi tanımamak anarşizmdir"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Ergenekon davası ile ilgili mahkemenin verdiği kararı gayrımeşru bulduğunu söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi, "Kaynağını anayasadan, yasalardan alan sistemi tanımamak anarşizmdir" dedi.

Sistemi tanımamak anarşizmdir
08 Ağustos 2013 Perşembe 18:44 tarihinde eklendi.
Canikli, Giresun'da partisinin düzenlediği bayramlaşma törenine katılarak açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Silivri yargılamalarını meşru olarak görmüyoruz" sözlerini eleştiren Canikli, "Bu açıklamaları duyunca önce kulaklarıma inanamadım, 'Acaba yine bir gaf mı yaptı?' diye düşündüm. Çünkü sayın Kılıçdaroğlu bunu zaman zaman yapıyor. Düşündüğü ile söylediği farklı oluyor" diye konuştu. Canikli şunları söyledi:
 
"Ne demek 'Meşru değildir?' Meşru olmaması demek, kaynağını anayasadan, yasalardan almayan bir kurulun yada mekanizmanın bir karar verdiği anlamına gelir. Böyle bir tanımlamanın anlamı tam anlamıyla anarşizmdir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ve CHP'nin bu tavrı tam bir anarşist yaklaşımdır.

Kaynağını anayasadan, yasalardan alan sistemi tanımamak anarşizmdir. Kararı veren bu mahkemeler, anayasal ve yasal mahkemelerdir. Mahkemenin verdiği karar net ve tartışmasız şekilde meşru karardır. O zaman baktığımızda CHP'nin bu tavrı anarşist bir tavırdır. Sistemi ortadan kaldırmaya, yok etmeye yönelik bir tavırdır. CHP ve Kılıçdaroğlu'na şunu hatırlatmak gerekiyor; Türkiye bugün 20 yıl 30 yıl öncesinin Türkiyesi değil."
 
"Meşruiyeti tartışacaksak, talimatla, hatta darbecilerin talimatı ile mahkemelerin idam ettiği başbakanlar ve bakanlar meselesini gündeme getirin" diyerek açıklamalarını sürdüren Canikli şöyle devam etti:
 
"CHP, doğrudan veya dolaylı olarak geçmiş dönemde binlerce insanın da aynı zamanda katline neden olan mahkeme kararları verilirken, ortaya çıkarılırken asıl onları tartışacak ve konuşacak. Bu dönemlere darbeci generalin bir sağdan, bir soldan 'idam edilsin' diye talimat verdiği mahkeme kararlarından geldik.

Eleştireceksen, meşruiyeti tartışacaksan onları konuş ve tartış. Ama onlarla ilgili en ufak bir eleştirisi yok. Çünkü kendisi de o yapının bir parçası. Biz bunu gördük. Bu yaklaşımlar anarşist bir yaklaşımdır. Bu anarşist yapı CHP'nin iliklerine kadar işlemiştir malesef."
 
Canikli, Ergenekon davasından yargılanan ve önceki gün serbest kalan CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın yemin etmesi için Meclis'in olağanüstü toplanmasıyla ilgili de "Yemin etmesi için yasama faaliyetlerinin devam etmesi gerekir. Şu an yok. Yasama faaliyetleri başladığı zaman yemin edecektir. Şu an bunun için bir girişim yok" dedi.

DHA