Sivil polislerden kapkaç tatbikatı

Bursa Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları dolandırıcı ve kapkaççılara karşı koruyucu ve bilgilendirici bir dizi çalışma başlattı.

Sivil polislerden kapkaç tatbikatı
01 Mart 2013 Cuma 10:35 tarihinde eklendi.

 

Öncelikle metro istasyonlarında belirli aralıklarla yapılan anonslarda, dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyaran emniyet birimleri, aynı zamanda broşür dağıtıp, birebir iletişimlerle de vatandaşı uyarıyor.
 
Son olarak İl Emniyet Müdürlüğü sivil polisleri tarafından gerçekleştirilen vatandaşı bilgilendirici kapkaç tatbikatı gerçeğini aratmadı. Sivil polisler tarafından gerçekleştirilen senaryo gereği bir kapkaççının yakalanması görüntüleri aksiyon filmlerini aratmadı. Metro içinde bir kişinin telefonun çalınması ile başlayan tatbikat, vatandaşların şaşkın bakışları altında gerçekleştirildi. 
 
Senaryo gereği metro beklerken telefonla konuşan bir vatandaşın telefonunu gözüne kestiren yankesici kendisi de metroya bindi. Ardından bir arkadaşı kendisine perdecilik yaparken, yankesici ise vatandaşın cebinden telefonu el pratikliği ile gizlice alıp kendi cebine koydu. Telefonu alan sahte kapkaççı bir sonraki durakta metrodan inip gideceği sırada bunu takip eden sivil polisler aniden kıstırarak kendisini yakaladı. Kendisinin bir şey çalmadığını belirten yankesici, hem polislere kızdı, hem de basın mensuplarının görüntü almasına sinirlendi. 
 
Vatandaşların şaşkın bakışları arasında yaşanan kapkaççı tatbikatı filmlere taş çıkartırcasına başarışla gerçekleştirildi. Büyük beğeni toplayan bilgilendirici senaryo vatandaşlarca da takdirle karşılandı. Polisler tarafından yakalanan sahte yankesici kelepçelendikten sonra yardımcı ekip istenerek adalete teslim edildi.
 
“DOLANDIRICILARIN TUZAĞINA DÜŞMEYELİM”
 
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, özellikle telefon ve kontör dolandırıcıları başta olmak üzere birçok inanın dolandırıcıların tuzağına düştüğünü belirtti. Vatandaşlardan dolandırıcılara karşı uyanık olmalarını isteyen Pehlivan, “Bizim polis arkadaşlar deniyor, binalara gidip zile bastıklarında kapı hemen sorgusuz sualsiz açılıyor. ‘Kim o’ sorusu hiç sorulmuyor. Kim gelmiş, hırsız mıdır, yabancı mıdır, buna dikkat edilmiyor. Ayrıca vatandaşlarımız bazı yerlere gittiğinde kafe ve restoranlarda çantalarını yanlarına veya sandalyenin arkasına koyup bu tür suçlara karşı savunmasız duruma düşüyor.” şeklinde uyarıda bulundu.  
 
İnternet yolu ile kendilerine çok sayıda suç ulaştığının altını çizen Ahmet Pehlivan, sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca toplu taşıma araçlarında kapkaç ve yankesicilere dikkat edilmeli. Vatandaşlarımız özellikle üzerlerinde fazla miktarda para taşımasın. Yine toplu taşıma araçlarında itme, kakma sureti ile vatandaşların parasını aşırmaya yönelik faaliyetlere karşı vatandaşlarımız duyarlı olsun. Yine toplu taşıma araçlarında bayanlara karşı taciz gibi suçlara karşı da dikkatli olunabilir.”
 
Bu gibi durumlarda hemen ilgili güvenlik görevlileri veya 155’i arayarak polise haber verilmesini isteyen Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, bu gibi kişilerin bir sonraki durakta polisler tarafından alınacağını sözlerine ekledi.

CİHAN