"Siyasette stres testinden geçiyoruz"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Siyasette de bir stres testinden geçiyoruz. Bu testten geçemeyenler var, bu testi aşabilenler var. Bizler ülke olarak zorluk içinde büyümüşüz. Zorluklar içinde Türkiye bu testi geçen bir ülke olmuştur. Bundan sonra da olacaktır.” dedi.

Siyasette stres testinden geçiyoruz
15 Ocak 2014 Çarşamba 21:33 tarihinde eklendi.

Yıldız, 6’ıncı Büyükelçiler Toplantısı'nda, enerji gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Yolsuzluk soruşturmasının ardından yaşanan gelişmeleri, Türkiye’de oluşturulmaya çalışılan bir kriz ortamı, şeklinde yorumlayan Yıldız, bunun aynı zamanda uluslararası arenada Türkiye’nin zorunlu olarak gündemini değiştirmeye dönük bir gayret olduğunu savundu. Yaşananların siyasi yanları olduğuna işaret eden Yıldız, ekonomik, teknik olarak ve enerji yanının da olduğunu ileri sürdü.

Yıldız, Türkiye’nin siyasi olarak bir duruşunun olduğunu vurgulayarak, yapılan operasyonlarla Türkiye'nin siyasetle ile ilgili 'El Kaide bağımlısı ülke' gibi gösterilmeye çalışıldığını iddia etti.

Türkiye’nin ekonomik açıdan bir kriz ortamına hazırlandığını vehmeden bir çalışmanın olduğunu savunan Bakan Yıldız, enerji sektörü ile alakalı da nükleer santrallerle ilgili bir çıkışın yapıldığını söyledi.

Yıldız, şunları kaydetti: “Bakıyorum bir köşe yazarı, biz nükleer güç santralleri ile alakalı 4 anlaşma imzaladık. Nükleer terörizimin önlenmesi anlaşması, nükleer silahsızlanma anlaşmaları, nükleer güvence anlaşmaları.. Buradan nasıl bir kriz çıkarılabilir. Uluslararası arenada ve uluslararası atom ajansının denetimine tabi olan bütün ülkelerde bu anlaşmalar vardır. Ama zeka böyle bir şey. Buradan da kriz çıkarmasını becerebiliyor.

Neymiş; Türkiye özellikle İran gibi nükleer yakıtın zenginleştirmesi ile alakalı oraya bir madde koymuş. Peki biz hangi ülkelerle bu anlaşmayı yapmışız. ABD, Rusya Güney Kore, Kanada, Arjantin hepsinde benzer bir madde var. O madde diyor ki; ‘İki ülke kendi aralarında anlaşırlarsa ve mutabık kalırlarsa bu konu ile alakalı çalışma yaparlar. Yoksa yapamazlar.’ Yıllardan bu yana, Türkiye herhangi bir ülke ile anlaşma yapacaksa, önce bu anlaşmayı imzalarlar. Şu ana kadar nükleer zenginleştirme ile alakalı riski görmediler.”

“SIKINTILI KALMAK BİZLERE YAKIŞMAZ”

Fukisama’dan sonra, nükleer santrallerin her birinin stres testinden geçirildiğini hatırlatan Yıldız, “Bu siyasette de var. Siyasette de bir stres testinden geçiyoruz. Bu testten geçemeyenler var, bu testi aşabilenler var. Bizler ülke olarak zorluk içinde büyümüşüz. Zorluklar içinde Türkiye bu testi geçen bir ülke olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Bizim iktidarımızda her 6 ayda bir iktidara ömür biçenler 20 kadar periyot biçtiler. Hiç üzülmesinler biz onu da geçeriz. Bunun karşısında sıkıntılı kalmak bizlere yakışmaz.” ifadelerini kullandı.

“Siyasi istikrar sürdürülebilir olacaktır ”diyen Yıldız, “ En son Başbakanımızın refakatinde Japonya, Malezya, Singapur’dan geldik. 22 milyar dolarlık yatırımla alakalı bize en ufak bir tereddüt göstermediklerini ve kendilerinde görmediklerini oradaki yatırımcılarda bahsettiler.” şeklinde konuştu.


CİHAN