Siyasiler bombalı saldırıyı lanetledi

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmet Yılmaz, Ankara'daki patlamayla ilgili, "Terörün zarar verme potansiyeli var ama terörün kazanma şansı hiç yok. Hiç bir zamanda olmayacaktır" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise, "Alçakça, kahpece, kalleşçe bir saldırı. Bu saldırıyla da görüyoruz ki bu bir Kürt-Türkmen savaşı değildir" dedi.

Siyasiler bombalı saldırıyı lanetledi
10 Ekim 2015 Cumartesi 13:34 tarihinde eklendi.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, çeşitli açılışlara katılmak ve ziyaretlerde bulunmak için geldikleri Sivas'ta, Ankara'daki bombalı terör saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
"TERÖRÜN KAZANMA ŞANSI YOK"
Şemsi Sivasi İl Halk Kütüphanesi'nin açılışında konuşan Meclis Başkanı Yılmaz, terörün kazanma potansiyeli bulunmadığın belirterek, "Bugün Ankara'daki bir terör olayında ölen kardeşlerimize, vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Şunu söyledik, terör zarar verebilir, terörün zarar verme potansiyeli var ama terörün kazanma şansı hiç yok. Hiç bir zamanda olmayacaktır. Peki kazanamayacağı bir davayı bildiği halde niçin teröre devam eder çünkü iradesi kendinde değildir. Dışarıdan güdümlülür de ondan. İstiyorlar ki bu milletin birliğine, beraberliğine zarar versinler. İstiyorlar ki bu milletin medeniyet yürüyüşünü aksatabilsinler. İnşallah bu millet bir ve beraber oldukça kardeş oldukça. Bu kervan yoluna devam edecek. Sadece bu coğrafyanın değil bütün mazlum milletlerinde umudu olmaya devam edecektir" dedi.
 
"ALÇAKÇA, KAHPECE, KALLEŞÇE BİR SALDIRI"
Kütüphane açılışından sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ise, "Alçakça, kahpece, kalleşçe bir saldırı. Bugüne kadar benzerlerini ne yazık ki yaşadık. İşte terör ve terörizm ne yazık ki böyle bir şey. Masumiyet dinlemez. Bu saldırıyla da görüyoruz ki bu bir Kürt-Türkmen savaşı değildir. Bunun için her zamankinden fazla birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz. Teröre ve terörizme karşı, bölücü teröre karşı Kürt, Türkmen dedelerimiz Çanakkale'ne neyi yaptıysa bir ve beraber onu yapacağız. Zaten bu alçakça saldırılarda göstermektedir ki yılanı beli kırılmış, kafası ayrı kuyruğu ayrı hareket ediyor. İnşallah dost da düşman da görecek, bizimle uğraşanlar da görecek ki bu millet bundan evvelki tuzaklardan kurtulduğu gibi bundan da kurtulacak. Çünkü bu milletin, dünyaya barışı, huzuru ve refahı getirmek gibi ilahi bir kaderi var. Zaman zaman bunlar çeşitli tuzaklarla, ihanet şebekeleriyle kesintiye uğrayabilir. Ama bu onları sevindirmesin, bu ilahi kaderin bitmesi tükenmesi ancak o ilahi kaderi yazanın elindedir. Dünyaya barışı, huzuru , refahı getirmek bize nasip olacak" dedi.
 
MECLİS BAŞKANI YILMAZ PROGRAMINI YARIDA KESTİ
 
Dünden beri çeşitli açılış ve ziyaretler için kentet bulunan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Ankara'daki patlamanın ardından kentteki programını yarıda kesti. Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi ile onarımı tamamlanan Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışlarını yapan Yılmaz, Gemerek ilçe ziyareti ve ilçe konferans salonu açılışı programını iptal etti. Kültür Merkezi açılışının ardından TBMM Başkanı Yılmaz, programını bitirerek Ankara'ya hareket etti.
 
Aynı programlar için kentte bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu da Sivas programını iptal ederek, ziyaretler için Tokat'a hareket etti. 
 
Taner Yıldız : Bunu şiddetle kınıyoruz
 
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Ankara’da ‘Emek Barış ve Demokrasi Yürüyüşü’nde meydana gelen patlamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Hangi anlayış olursa olsun. İster biz sevelim, istersek sevmeyelim. Terörün, şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha söyleyelim. Bunu şiddetle kınıyoruzö dedi.
Eğitim-Bir-Sen Kayseri 1 No’lu Şube Ekim Ayı İl Divan Toplantısı’na, Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili adayı Taner Yıldız’ın yanı sıra, Ak Parti Milletvekili Yaşar Karayel ve adaylar Avşar Aslan, Kadir Can Gökalp, sendika yöneticileri ve davetliler katıldı. Ankara’daki ‘Emek, Barış ve Demokrasi Yürüyüşü’ mitinginde meydana gelen patlamayı kınayan eski Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Biz özgürlük alanlarını genişletmeye çalıştıkça, terörün ve güvenlik alanlarının üzerinde çok ciddi operasyonlar yapılmaya başlandı. İşte biraz önce, daha henüz netlik kazanmayan ama hangi sendika olursa olsun. Hangi anlayış olursa olsun. İster biz sevelim, istersek sevmeyelim. Terörün, şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha söyleyelim. DİSK’in, KESK’in ve TTB’nin katıldığı ‘Emek Barış ve Demokrasi Yürüyüşü’nde bir ses bombasının patlatıldığı söylendi biraz önce. Toplanma alanında yaralıların olduğu söyleniyor. Bunu şiddetle kınıyoruz. İktidar partisi ve Ak Parti olarak, bunların her birisinin, Türkiye’nin geleceğine, istikrarına ve istikbaline matuf konular olduğunu biliyoruz. Hangi düşünce, hangi fikir olursa olsun. Biz göreviniz gereği Eğitim-Bir-Sen’in rekabet ettiği, mücadele ettiği bir farklı sendikanın etkinliği dahi olsa, bizim bu düşüncemiz değişmez. Demokrasi dediğimiz bu. Herkesin fikrine saygılı olmak, fikir hürriyetine sahip olmalarını desteklemek dediğimiz bu. O yüzden, bundan sonraki muhtemel karmaşaların da, önünü tıkamak açısından bunun milli bir görev olduğunu bir kez daha burada söylemek istiyorum."
 
'Olayın arkasında kim varsa, kim terörden medet umuyorsa hepsine lanet olsun'
 
ANKARA, (DHA)
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, çok sayıda ölü ve yaralının olduğu Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili açıklama yaptı.
Koç, yazılı olarak yaptığı açıklamasında istihbarat ve güvenlik açığı olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı: "Türkiye adım adım kaosa ve iç kavgaya sürüklenmek isteniyor. Bugün Ankara'da Tren Garı önünde meydana gelen patlamada çok sayıda insanımız katledildi. Bu olayın arkasındaki karanlık odakların temel hedefinin Türkiye'nin huzuruna ve barışına yönelik olduğu açıktır. Bu bir sivil katliamdır. Bu olayın arkasında kim varsa, kim terörden, kaostan ve çatışmadan medet umuyorsa hepsine lanet olsun. Türkiye'de barış ve huzur olsun, kardeşlik yeşersin taleplerini dile getiren masum ve sivil yurttaşlarımızı hedef alan bu vahim olayın failleri ve arkasındaki güçler bir an önce ortaya çıkarılmalıdır. Türkiye'nin kalbinde, Ankara'nın merkezinde, Türkiye'ye suikast düzenlenebiliyor olması, istihbarat ve güvenlik açığının ne boyutta olduğunu göstermektedir. Türkiye böyle bir tabloyu asla hak etmiyor. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'daki programlarını iptal ederek, Ankara'ya dönmek üzere yola çıkmıştır. Yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımıza rahmet diliyoruz. Ülkemizin başı sağolsun"
 
'Barışa tahammülü olmayanlar, en büyük provokasyonu burada yaptı'
 
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ankara Tren Garı'nda yaşanan ve 30 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından açıklama yaptı.
Olay yerinde konuşan Önder, yaralıları çevredeki hastanelere ulaştırmaya çalıştıklarını belirterek "Yaralıları ulaştırmaya çalışıyoruz. Herkesten bu konuda yardım diliyoruz. Bu panik havası yaralılarımıza yardım etmemizi engelliyor" dedi. Barışa tahammülü olmayanların bu patlamayı gerçekleştirdiğini savunan Önder, "Barışa tahammülü olmayanlar, en büyük provokasyonu burada yaptılar. Ne söylesek spekülasyon olur. HDP kortejinin bulunduğu yerde oldu bu patlama" diye konuştu.
 
Zeybekci, "Türkiye'nin birlik ve beraberliğine yapılmış melun bir saldırıdır"
 
 
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Ankara'da meydana gelen patlamanın 1 Kasım seçimleriyle ilgili bir mesaj olduğunu söyledi. Zeybekci, "Bu Türkiye'nin birliğine beraberliğine, Türkiye'nin huzuruna yapılmış olan melun bir saldırıdır. Hain bir saldırıdır, bilinçli bir saldırıdır. Ne şekilde, nereyi kastettiği, nereyi kırmak istediği, ne yapmaya çalıştığı çok malum olan bir saldırıdır. Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar olmasın, 1 Kasım seçimlerinde böyle bir sonuç ortaya çıkmasın diye yapılan bir saldırı olarak düşünüyorum" dedi.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'de Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı'nın birlikte düzenlediği E Ticaret Çalıştayı'nın açılışına katıldıktan sonra Ankara'daki saldırıyı öğrendi. Saldırı hakkında bilgi alan Zeybekci, daha sonra Pamukkale Üniversitesi Teknokent'te Türk Ekonomi Bankası ve Türkiye İhracakçılar Meclisi'nin birlikte açtığı Girişimci Evi'nin açılış kurdelasını kesen Nihat Zeybekci, Ankara'daki bombalı saldırı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 
 
"BU SALDIRILARI BİZİM YAŞIMIZDA OLANLAR İYİ BİLİR"
 
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin önemli ve hassas günlerden geçtiğine vurgu yaparak birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Bakan Zeybekci, "Ama burada önemli olarak hep beraber söylemeye çalıştığımız şey, Türkiye olarak çok önemli, hassas günlerden geçiyoruz. Bu Türkiye'nin birliğine, beraberliğine Türkiye'nin huzuruna, yapılmış olan melun bir saldırıdır. Hain bir saldırıdır, bilinçli bir saldırıdır. Ne şekilde nereyi kastettiği, nereyi kırmak istediği ne yapmaya çalıştığı çok malum olan bir saldırıdır. Bu saldırıları özellikle bizim yaşımızdakiler gayet iyi bilirler. Yani bu Maraş'taki o saldırı, bu 12 Eylül öncesinde yaşadığımız o birlik, beraberlik ve kardeşliğe yapılan saldırı, daha sonraki dönemlerde her şeyin bir anda farklı pozitif yöne gideceğinde bir anda 40 askerin indirilerek kurşuna dizilmesi gibi, 7 Haziran seçimlerinden sonra meclise belirli bir görüşü temsil ettiğini iddia edenlerin 80 milletvekiliyle girdikten sonra tekrar silaha sarılma talimatı emrini almasıyla Türkiye'de huzuru bozmak, birlik ve beraberliğine kastetmekle hemen hemen aynı yöntemle, aynı bilinçle ve aynı kaynaktan verilen saldırı talimatı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
 
"GELİN KOLKOLA GİRELİM"
 
Saldırıda hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dileyen Bakan Zeybekci, "Hainliklere karşı birlik beraberliğimize karşı bizim için en önemli için bu hastalığın kökünü kurutacak en önemli ilaç birlik beraberlik ve kardeşliğimizdir. Her şey bütün zenginliklerimizle omuz omuza kolkola olduğumuz sürece böyle hastalıklardan böyle habislerden kurtuluruz, kurtulacağız inşallah. Sakin olmamız lazım. Gün birlik beraberlik günüdür, gün dayanışma günüdür. Gün bütün siyasi partilerin, bütün görüşlerin, tüm düşüncelerin eğer diyorsak ki; Türkiye bizimdir, milletin birlik beraberliği önemlidir, bu vatan bölünmez, bu ülke, millet ve devlet ilelebet var olacak. O zaman gelin kol kola girelim, gelin omuz omuza olalım" dedi. 
 
"7 HAZİRAN ÖNCESİ SALDIRIYLA BENZERLİKLER VAR"
 
Saldırıyı gerçekleştirenin canlı bomba olduğu yolunda bulguların yüksek olduğunu belirten Zeybekci, "Bunun muhtemelen kesin sonuçlar ortaya çıkacak, canlı bomba olma yönündeki ihtimal biraz yüksek. Öyle bir şey olduğunda emniyet teşkilatımız bunun kimliğiyle ilgili de çok önemli tespitlerde bulunacaklardır. Yani sandık seçim güvenliği ile ilgili tedbirleri gereğinin en üst seviyesinde yapılacak ve bu seçim güvenliğini etkilemeyecektir. Bu başka bir mesaj bu. Yani seçimlerde 1 Kasım seçimlerinde bu ülkenin istikrarı, bu ülkenin siyasi ekonomik istikrarı ile ilgili güçlü görüntüler emareleri ortaya çıkmaya başladığında, bunun böyle olmasını istemeyen bir istek, böyle bir talep. 'Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar olmasın, 1 Kasım seçimlerinde böyle bir sonuç ortaya çıkmasın' diye yapılan bir saldırı olarak düşünüyorum. Yani, bunun başka şehirlerde 7 Haziran seçimlerinden önce bir yerlerde toplantı, miting sırasında yapılan saldırılarla bence benzerlikleri vardır ama bence bunu güvenlik güçlerine bırakmamız lazım. Daha detaylı çalışılmasını beklemek lazım" dedi.
 
DİSK: Savaş isteyenler bilsin ki son kişi kalana kadar barış ve demokrasi mücadelesini sürdüreceğiz
 
TÜRKİYE Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara'daki tren garı kavşağında 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi' mitingi öncesi meydana gelen ve 30 kişinin öldüğü patlama hakkında açıklama yaptı. Mitingin organizasyonunda bulunan DİSK, olayın arkasında olanların mutlaka bedelini ödeyeceğini belirterek son kişi kalana kadar barış ve demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini kaydetti. DİSK Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama, şöyle: "Barış bir kere daha katledildi. Saray'ınıza da saltanatınıza da savaşınıza da bin kere lanet olsun. Saltanalatlarını sürdürmek isteyenler, Diyarbakır ve Suruç'un ardından bir kez daha katliam yaparak savaşa inat barış isteyenlerin Ankara'da katıldığı 'Emek, Barış ve Demokrasi' mitingini kana buladılar. Katledilen ve yaralanan arkadaşlarımızın sayısı hakkında şu anda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Savaş isteyenler, katliam ve cinayetleri yaygınlaştıranlar, şunu çok iyi bilsinler ki son kişi kalana kadar barış ve demokrasi mücadelesini sürdüreceğiz. Ve bu onların son çırpınışları olacaktır. Bu ülkede barış istemenin bedelini canlarımızla ödedik, bu vahşi katliamı yapanlar ve yaptıranlar da mutlaka cinayetlerinin bedelini ödeyeceklerdir. Her ne yaparlarsa yapsınlar saltanatları yıkılacaktır"
 
Bakan Eroğlu: Aynı filmi Diyarbakır'da gördük
 
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Aynı filmi biz Diyarbakır'da gördük, başka yerde gördük. Failleri en kısa zamanda yakalanacak, mutlaka cezalandırılacaktır" dedi.
 
Her iki dini bayram ile Zafer Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı'nda Afyonkarahisar'a yapılacak yatırımları müjde olarak açıklama geleneğini sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanı, Ak Parti Afyonkarahisar milletvekili adayı Veysel Eroğlu, seçim yasakları nedeniyle Cumhuriyet Bayramı müjdelerini erken açıkladı. Ak Parti İl Başkanlığı'nda yapılan toplantıda tarih olarak 10.10.2015 tercih edilirken, toplantının başlama saati de 10.10 olarak belirlendi. TBMM'ye 5 milletvekili gönderen Afyonkarahisar'ın her milletvekili için birer müjdeyi açıklayan Bakan Eroğlu, 10.10 tarihine uygun olarak 10 gölet ve suluma, 10 köprü, 10 orman, 10 modern eğitim binası ve 10 yeni üniversite yatırımı projesini duyurdu. Aralarında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin de bulunduğu çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılacak 50 yatırımın toplam maliyetinin 185 milyon 34 bin TL olduğu belirtildi. 
 
'MİLLETİN HUZURUNU BOZMAYA YÖNELİK'
 
Müjdelerin açıklanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Veysel Eroğlu'na, Ankara'daki patlamanın milletin huzurunu bozmaya yönelik eylem olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, "Bu gibi provokatörlere milletin dikkat etmesi lazım. Seçim zamanı milletin huzurunu bozmak isteyenler hep bu tür terörist eylemleri yapıyor. Dolayısıyla milletimizin bu konuda hassas olması lazım diye düşünüyorum. Maksat milletimizin huzurunu bozmaya yöneliktir. Provokasyondur" dedi.
 
'FAİLLER EN KISA ZAMANDA YAKALANACAK'
 
5 Haziran'da da Diyarbakır'da 4 kişinin yaşamını yitirdiği, 200 kişinin yaralandığı benzer bir saldırı yaşandığını hatırlatan Bakan Eroğlu, "Biliyorsunuz daha önce Diyarbakır'da seçimlerden önce sırf barajı aşsın diye, mağdur görünsünler diye böyle bir provokatif eylem yapıldı. Aynı filmi biz Diyarbakır'da gördük, başka yerde gördük. Dolayısıyla inşallah failleri en kısa zamanda yakalanacak, mutlaka cezalandırılacaktır. Çünkü artık failler tek tek tespit ediliyor. İnşallah bunlar da yakalanacaktır. Bildiğim kadarıyla hayatını kaybedenler var. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Emniyet teşkilatımız gereğini yapacaktır. Milletimiz bu tür provokatif eylemlerin gazına gelmesin" diye konuştu.
 
'YAĞIŞ SEÇİMDE SIKINTI YARATMAZ'
 
Türkiye'nin doğusu için şiddetli kar yağışı uyarısı yapıldığı da hatırlatılan Bakan Veysel Eroğlu'na yoğun kar yağışının seçime etkisi soruldu. Yağışların seçime hiçbir engel oluşturmayacağını kaydeden Bakan Eroğlu, seçimden 5 gün önce yoğun yağışın yaşanacağı bölgelerin tespit edileceğini aktardı. Bakan Eroğlu, şöyle dedi:
 
"Seçimi etkilemez. Karayollarıyla ulaşılmayan köyümüz yok. Hatta Doğu Anadolu'da pek çok yollar batıdaki yollardan daha güzel yapıldı. O bakımdan ulaşılmayan hiçbir köy olmayacak. Yağış seçimi etkilemez. Neredeyse ekimin ortasına geldiğimizden kar yağışı da normal. Yağış bazı yüksek kesimlerde devam edecektir. Ama şehirlerde, köylerde, yollarda herhangi bir problem olmayacak. Hükümetimiz yolların açık olması için her türlü tedbiri aldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüze talimat verdim. 1 Kasım'a yakın herhangi bir kritik durum olacağı zaman önceden tedbirler alacağız. Merak etmeyin herhangi bir sıkıntı olmaz."
 
Bakan Veysel Eroğlu, toplantının ardından partisinin kadın kolları ile basına kapalı bir toplantıya katıldı.