'Size savaşı yaptırmayacağız'

Baydemir,13 YPG'linin cenazelerinin Türkiye'ye geçişine izin verilmesini istedi

Size savaşı yaptırmayacağız
04 Ağustos 2015 Salı 21:02 tarihinde eklendi.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Suriye'de IŞİD'le çıkan çatışmalarda ölen 13 YPG'linin cenazelerinin Türkiye'ye geçişine izin verilmemesine tepki göstererek, "Bir kez daha ifade ediyoruz. Size savaşı yaptırmayacağız. Var gücümüzle barışta, var gücümüzle özgürlükte, var gücümüzle birlikte yaşamakta ısrar edeceğiz" dedi.
 
Kuzey Irak'ta PKK kamplarına Türk savaş uçaklarının düzenlediği operasyonda Kandil Dağı bölgesinde sivillerin öldüğü iddiaları üzerine HDP'nin bölgeye gönderdiği heyette yer alan Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve HDP'nın dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür ile MYK üyesi Hatice Altınışık, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde ziyaretlerde bulundu. Suriye'de IŞİD ile çıkan çatışmalarda ölen ve Kuzey Irak tarafında bekletilen 13 YPG'linin cenazesini bekleyen aileleri ziyaret eden heyette bulunan Milletvekili Osman Baydemir gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 
"Bütün annelerimizin ve ailelerinin başı sağ olsun. Yitirdiğimiz bütün canların mekanı cennet olsun. Doğrusunu ifade etmek gerekirse hiçbir inançta, hiçbir ittifakta insani değer ile açıklanmayacak bir zulme şu anda ailelilerimiz ve insanlık yaşıyor. Hakkın rahmetine kavuşmuş bu halkın yiğit evlatları günlerdir 50 derece sıcaklıkta kendi annelerinin elleri ile yakınlarının elleri ile toprağa defnedilmek üzere bir izin bekliyor. Bu nasıl bir devlet algısıdır ki, bu nasıl bir yönetim algısıdır ki, hakkın rahmetine kavuşmuş, şahadete kavuşmuş insanların kendi toprağında defnedilmeleri için icazet vermiyor, izin verilmiyor. Bir kez daha Ankara'ya çağrıda bulunuyoruz. Bir gün mutlaka ama mutlaka Kürt sorununun çözümü için müzakere masasına oturulacaktır. Müzakere ile bu sorun nihai barışa kavuşacaktır. İşte müzakere masasına oturulduğunda tarafların bir birinin yüzüne bakabilmesi için bu ve buna benzer zulümlerden uygulamalardan kaçınmak gerekiyor."
 
Heyet daha sonra Habur Sınır Kapısı'ndan Kuzey Irak'a geçiş yaptı. Cenazeleri bekleyen aileleri Demokratik İslam Kongresi Bileşenlerine bağlı yaklaşık 100 kişilik din alimleri Başvelimli Beldesi'nde ziyaret etti. Ziyaretin ardından seçilen 4 kişilik bir ekip termokingli araçlarda bekletilen cenazelerin bulunduğu bölgeye gitmek için Kuzey Irak'a geçti.