Şizofreni hastalarına umut doğdu

Şizofreni hastalarının deri hücreleri yeniden programlanarak sinir hücrelerine dönüştürüldü.

Şizofreni hastalarına umut doğdu
31 Ağustos 2011 Çarşamba 18:17 tarihinde eklendi.


Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Bilim Akademisi'nden bilim adamları, bazı şizofreni hastalarının ense derisinden alınan hücreleri yeniden programlamayı ve bunları sinir hücrelerine dönüştürmeyi başardı. 
    
Araştırmaya imza atanlardan Stevens Rehen, böylece hastanın kafatasını açmadan beynin incelenebilmesinin, şizofreni hastaları için yeni ilaçların test edilmesinin yolunun açıldığını belirtti. 
    
"Ruhsal bozukluklar için aynı anda yüzlerce tedavinin de denenebileceğini" vurgulayan Rehen, bu konuda dünyada 3 araştırma bulunduğunu ancak deri hücrelerini sinir hücrelerine dönüştürmeyi başararak bir ilke imza attıklarını ifade etti. 
    
Rehen ve ekibi, 11 şizofreni hastasının kök hücrelerini izole etti. 2 ayda laboratuvarda çoğaltılan bu hücreler bir virüs kullanılarak yeniden programlandı. 40 gün sonra hücreler sinir hücrelerine dönüştürüldü. 
    
Bu sayede şizofrenlerin hücre metabolizmasında bir anormalliği tespit edebilen bilim adamları, sinir hücrelerinde yeni ilaçların test edilebileceğine dikkati çekti. 
    
Araştırma, Amerikan "Cell Transplantation" dergisinde yayımlandı.