Şizofreni hastasının azmi

25 yıldır şizofreni hastası olan 50 yaşındaki Salih Güldiken, hastalığı nedeniyle iki kez üniversite eğitimini bırakmak zorunda kaldı.

Şizofreni hastasının azmi
29 Ocak 2015 Perşembe 17:28 tarihinde eklendi.
2 yıldır Isparta Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) tedavi gören Güldiken, merkezde İngilizce eğitim verip çeviriler yapıyor. Güldiken, yüzlerce kelimenin sözlük anlamını eksiksiz açıklayabildiği için arkadaşları tarafından 'Salih Sözlük' diye çağrılıyor.
 
Yüksek öğrenim hayatına 1984 yılında Akdeniz Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nde başlayan Salih Güldiken, 1987 yılında Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanınca okulu bırakıp Erzurum'a gitti. Burada öğrenim gördüğü sırada başta maddi imkansızlıklar olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı 1990 yılında şizofreniye yakalanan Güldiken, hastalığı artınca üçüncü sınıfta okulu terk edip özel sektörde çalışmaya başladı. Ancak rahatsızlığı iş hayatında da tutunmasına izin vermedi. Yeniden üniversite sınavına giren Güldiken, bu kez de İzmir 9 Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Kontrol Sistemleri Teknolojisi Bölümü'nü kazandı. Üniversite eğitimine tekrar başlayan Güldiken, maddi yetersizlikler ve rahatsızlığı nedeniyle eğitimini yine bıraktı. Hayatının kalan kısmını annesiyle birlikte sürdüren ve zaman zaman tedavi olan Salih Güldiken, yaklaşık 2 yıl önce el ve ayak yetilerini kaybetmeye başlayınca tedavi için Isparta TRSM'ye başvurdu.
 
EĞİTİM VERİYOR, ÇEVİRİ YAPIYOR
 
Üniversite eğitimi sırasında edindiği bilgiler sayesinde tedavi gördüğü merkezde, isteyen personele İngilizce dersler veren Güldiken, bunun yanı sıra kurumun istediği çevirileri de yapıyor. Ayrıca yüzlerce kelimenin sözlük anlamını eksiksiz olarak açıklayabilme yeteneğine sahip olduğu için arkadaşları ona 'Salih Sözlük' diye hitap ediyor.
 
'BAŞARILI ÖĞRENCİYDİM'
 
Öğrencilik yıllarının başarılarla dolu olduğunu söyleyen Güldiken yaşadıklarını şöyle anlattı:
 
"Şimdi TRSM'de bazı arkadaşlarımıza ders veriyorum. Bazı arkadaşlarımızın İngilizce çevirileri oluyor, onları yapıyorum. İngiliz Dili Edebiyatı Bölümü'nü bıraktıktan sonra İngilizce çalışmayı bırakmadım. İyi seviyede İngilizce biliyorum. Ders verebilecek konuma ulaştım. Şimdi ders veriyorum. Öncelikli hedefim sağlıklı bir birey olarak yaşamımı sürdürebilmek. Yalnızca kurs verebiliyorum. Ancak benim bundan maddi bir talebim olmuyor."
 
'KAZANDIĞI BİLGİLERİ MUHAFAZA EDİYOR'
 
Isparta TRSM Kriz ve Gözlem Uzmanı Psikolog Şule Tola ise Salih Güldiken'in durumuyla ilgili sunları söyledi:
 
"Salih bey çok hırslı, aşırı kitap okuyan, hedefi çok yükseklerde olan bir gençken, ekonomik sıkıntılardan etkilendiği için bu hale gelmiş. Zaman zaman tedavisi aksamış. Şizofreni hastalarının beyindeki bazı hormonların fazlalığı bu tür hastalıklara yol açabiliyor. Geçmişte kazandığı bilgileri aynen muhafaza ediyor. TRSM'deki arkadaşlarına İngilizce ders veriyor, İngilizce çeviriler yapıyor. Sosyal hayatı sıfır denecek kadar azdı. Düzenli gelmeye başladıktan sonra konuşması çok daha akıcı hale geldi. Bilinçaltında zamanında biriktirdiği kültürel değerler ortaya çıkmaya başladı. Yine el sanatlarında da çok güzel eserleri var."