Snowden Ruslardan ümidi kesti

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Moskova’da Şeremetyova havaalanında transit bölgede bulunan CIA eski çalışan Edward Snowden’in fikrini değiştirdiğini, Rusya’dan siyasi sığınma talebini geri çektiğini söyledi.

Snowden Ruslardan ümidi kesti
02 Temmuz 2013 Salı 13:58 tarihinde eklendi.

Peskov, “Siyasi sığınma talebi ile ilgili fikrini değiştirdi. Kendisi Rusya’da mümkün olduğunca kalmak için izin istedi. Ancak bir şartla. ABD’nin çıkarlarına zarar verecek faaliyetleri bırakması ve Amerikan karşıtı yapılardan uzak durması gerekiyor.” dedi.

Snowden’in 15 ülkeden siyasi sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatan Peskov, ölüm cezası olan bir ülkeye sınır dışı edilmesinin de mümkün olmadığını belirtti.

Eski CIA çalışanının kendisini insan hakları savunucusu olarak gördüğüne değinen Peskov, “O kendisini demokrasi ve özgürlük savaşçısı olarak tanımlıyor. Rusya’da bulunan insan hakları örgütleri ve diğer ortaklarımız da bu yönde değerlendiriyor. Bu yüzden Snowden’in ABD gibi ölüm cezasının olduğu bir ülkeye sınır dışı edilmesi mümkün değil.” dedi.

Peskov, Rusya’nın hiçbir kimseyi mahkum takası gibi sınır dışı etmediğini ve gelecekte de bunu yapmayacağını hatırlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün yaptığı değerlendirmelerde Snowden’in Amerikan çıkarlarına zarar vermemek kaydıyla Rusya’da kalabileceğini belirtmişti.

Wikileaks aracılığı ile yapılan açıklamada ise Snowden’in 13’ü Avrupa ülkesi olmak üzere toplam 21 ülkeden siyasi sığınma talebinde bulunduğu belirtildi. Polonya, Snowden’e hayır cevabı verirken, Almanya, Avusturya, Norveç ve İsviçre kendilerine herhangi bir başvuru olmadığını açıkladı. Bir çok Avrupa ülkesi sadece kendi topraklarında yapılacak siyasi sığınma taleplerine olumlu cevap verebiliyor.


CİHAN