Snowden Rusya’dan siyasi sığınma alabilir

Rusya Toplumsal Oda üyesi avukat Anatoli Kuçerana, Moskova Şeremetyova havalimanında transit bölgede kalan CIA eski çalışanının 2-3 hafta içinde Rusya’dan siyasi sığınma hakkı elde edebileceğini söyledi.

Snowden Rusyadan siyasi sığınma alabilir
12 Temmuz 2013 Cuma 19:37 tarihinde eklendi.

Kuçerana, Snowden’in talebi üzerine 18 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile birlikte düzenlenen toplantıya katıldı. Latin Amerika ülkelerine gitmek istemediğini kaydeden Snowden, Rusya’dan siyasi sığınma talebinde bulunacağını açıkladı.

Rossiya-24’e konuşan Kuçerana, “Süreç büyük bir ihtimalle 2-3 hafta alır. Talep önce Federal Göçmen Bürosu’na, sonra da Kremlin Vatandaşlık Komisyonu’na gidecek. Eğer uygun bulunursa başkan kararı imzalayacak.” bilgisini verdi.

Ünlü avukat Kuçerena, Snowden’in siyasi sığınma hakkı elde etmesi konusunda yasal destek sağlayacaklarını söyledi. Belgelerin doldurulmasında destek vereceklerini kaydeden Kuçerana, Snowden’le görüşmesinde ABD’nin insan hakları ihlali yaptığına inandığını belirtti.

Kuçerana, “Snowden’in pasaportunun iptali ihlali anlatmaya yeterli. Snowden’le konuştuktan sonra seyahat hakkının ciddi şekilde ihlal edildiğine ikna oldum. Eğer ABD kendisini almak istiyorsa, mahkeme kararı olmalı. Birilerini savunabilmeniz için, ya da kişi kendini savunabilmek için neyle suçlandığını mahkeme kararı ile bilmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.


CİHAN