Soğuk hava balığı vurdu

Ege Denizi'nde olumsuz hava şartlarından dolayı balıkçıların denize açılamaması, balık fiyatlarının artmasına neden oldu.

Soğuk hava balığı vurdu
12 Aralık 2012 Çarşamba 16:45 tarihinde eklendi.

 

Hafta sonundan itibaren fırtına ve şiddetli yağmurun etkili olduğu Ege Denizi'nde, büyük balıkçı tekneleri dışında küçük tekneler denize açılamadı. Hava koşulları nedeniyle sınırlı av yapılması ve balık miktarının düşmesi, tezgahlardaki fiyatların artmasına yol açtı.
 
Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'ndaki tekne sahiplerinden Fikret Taygan, hava koşullarındaki olumsuzluk nedeniyle balığa çıkamadıklarını belirterek, ''Yağmur ve fırtına nedeniyle bir haftadır limandan ayrılamıyoruz. Balığa çıkamadığımız zaman fiyatlar yükseliyor'' dedi. 
 
Güzelbahçe Balık Pazarı'ndaki balıkçı esnaflarından Bora Dil ise hava şartlarının kötü olduğu dönemlerde balık fiyatlarının artış gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi: 
 
''Balık fiyatları hava durumuna bağlı. Balık, mezatta açık arttırma ile satıldığı için bizim işimiz borsadan daha sıkıntılı geçiyor. Hava şartları değiştiği zaman ister istemez hava şartlarına uymak zorunda kalıyoruz. Hava kötü olduğu zaman denize ağ atmak o kadar kolay değil. Balık az olduğu için mecburen fiyatlar yükseliyor. Şartlar müsait olduğu sürece balık fiyatları düşük oluyor.'' 
 
Şu anda kilosunu 65 ile 70 lira arasında aldıkları dil balığının, daha önce 45 ile 50 lira arasında temin ettiklerini ifade eden Dil, sardalye ve hamsinin de havaların kötüleştiği zamanlar 7-10 lira arasında değiştiğini bildirdi. 
 
Balık fiyatlarındaki artışın esnafı da etkilediğini belirten Hızır Ali Koçan ise ''Lodostan dolayı son 5-6 gündür balıkların fiyatları yükseldi. Sarıkanatı 20 liraya satarken şimdi 35 liraya, barbun 30 liradan 50 liraya, karides 30 liradan 50 liraya kadar çıktı. Bu havalar sadece müşteriyi değil esnafı da etkiledi. Bu hafta satışlarımızda düşüş yaşıyoruz. Gerçekten zor sıkıntılı günler geçiriyoruz'' şeklinde konuştu. 
 
İzmir'de balıkçı tezgahlarında balık fiyatları ise şöyle: 
 
Balık Türü Fiyat (TL) 
Barbun 45-50 
Tekir 30-35 
Lüfer 70 
Deniz levreği 45-50 
Deniz çipurası 45-50 
Hamsi 5 
Sardalye 7