Soğuk İş Çelikleri, Soğuk İş Takım Çeliği

Sanayinin temel ham maddesi ve işçilikte de malzemenin şekillendirilmesi amacı ile kullanılan çelik

Soğuk İş Çelikleri, Soğuk İş Takım Çeliği
22 Mart 2017 Çarşamba 00:20 tarihinde eklendi, 1.156 kez okundu.

Sanayinin temel ham maddesi ve işçilikte de malzemenin şekillendirilmesi amacı ile kullanılan çelik, sertlik, tokluk ve aşınmaya karşı dayanıklılık gibi özellikleri ile kullanım alanlarında belirleyicidir.

 

Soğuk metalin işlenmesi söz konusu olduğunda soğuk iş çeliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Soğuk İş Takım Çelikleri Kullanım Alanları

 

Soğuk iş takım çelikleri genellikle kesme, delme, zımbalama, biçme, baskı, presleme, soğuk ezme, soğuk fışkırtma ve soğuk biçimlendirme alanlarında kullanılır.

 

Sanayide kesme işlemi özel bir özen gösterilmesi gereken noktalardan birisidir. Kesme işleminde boyutların tam ve doğru olarak kesildiğine, kesilen parçanın çarpılmamasına, kesme yüzeyinin sac düzleme dik olmasına, çapak gibi sorunların yaşanmamasına, köşe yuvarlanmalarının en az seviyede tutulmasına dikkat edilmelidir. Bu noktada işin bu kriterlere uygun şekilde çıkarılması adına kullanılacak olan soğuk iş takım çelikleri de doğru olarak seçilmelidir.

 

Bu nedenle de soğuk iş takım çelikleri, kesme takımlarında, kazıma bıçakları, sütunlu yada yassı kesme tezgahları, hassas delme, kağıt ve plastik bıçakları ve delme zımbaları olarak kullanım amacına bağlı şekilde değişebilir.

 

Soğuk iş takım çelikleri, derin çekme takımları, tel boru ve çubuk çekme takımları, talaşlı imalat takımları, destek parçaları ve tutucu kalıpları, kabartma takımları, el aletleri, kıvırma ve ezme kalıp-ları, kırma ve parçalama kalıpları, plastik işleme kalıpları, sinter presleme takımları, basınçlı hava takımları, germe kovanları, makine kovanları ve soğuk ekstrüzyon takımları olarak kullanılabilir.

 

Soğuk İş Takım Çelikleri Kullanım Özellikleri

 

Daha düşük aşınma direnci gösteren % 1lik karbon alaşımlı soğuk iş takım çelikleri, yüksek süneklik ve işlenebilirlik özellikleri ile metal olmayan malzemelerin kesilmesinde tercih edilmektedirler.

 

Soğuk iş çelikleri, soğuk şekil verme ve ekstrüzyon yöntemleri ile şekillenen, dolayısı ile yoğun basınçla ve zorlanmayla karşı karşıya kalan işlemlerde kullanılmaktadır.

 

Madeni para basımı gibi işlemlerde, çok iyi yüzey kalitesi sağlayan, ağırlık ve ölçü hassasiyeti olan, yüksek tokluk ve parlaklık sağlayan, ekonomik wolfram alaşımlı soğuk iş takım çelikleri kullanılır.

 

Verilen birkaç örnekten de anlaşılacağı gibi, soğuk iş takım çelikleri, yapılacak iş ve gerektirdiği hassasiyetler göz önünde tutularak belirlenmelidir.