Solaryum ışınları kanseri tetikliyor

Uzmanlar, ultraviyole ışınlarının gözler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için mutlaka güneş gözlüğü takmak gerektiğini belirtiyor.

Solaryum ışınları kanseri tetikliyor
21 Temmuz 2013 Pazar 11:36 tarihinde eklendi, 1.925 kez okundu.

Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu “Ultraviyole ışınlarının, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye sebep olabileceğini söyledi.

Op. Dr. Naci Sakaoğlu, ultraviyole ışınların gözler üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi. Gözleri güneşten korumanın, özellikle yaşlı hastalar için daha fazla önem taşıdığını belirten Sakaoğlu,“Ultraviyole ışınlar, göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kansere, gözde et (piterjium) olarak adlandırılan büyümeye, saydam tabakada ağrılı enflamasyona ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir. Ayrıca ultraviyole ışınların katarakt oluşumu riskini artırdığı da bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış durumda. Güneş ışığına aşırı mahruz kalma serbest radikalleri de ortaya çıkarıyor. Bu durum, retina hücrelerinde hasara neden olarak yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) gelişimine katkı da sağlıyor. . Bu nedenle gözleri güneşten korumak özellikle yaşlı hastalar için de önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Çocukların göz merceğinin ultraviyole ışınları süzebilme yeteneğinin yetişkinlerden daha az olduğunu söyleyen Sakaoğlu, “Yetişkinler gibi her yaştaki çocuklar da ultraviyoleden korunmaya ihtiyaç duyar. Sürekli dış ortamda çalışanlar, gözde kırılma kusurlarıyla ilgili (refraktif) cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar ile retina hastalığı olan kişilerin gözleri de güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır.” diye konuştu.

Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Sakaoğlu, şunları kaydetti: “İyi bir güneş gözlüğü, görünen ışığı, gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirerek zararlı ultraviyole ışınları da süzebilmeli, gözlük satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ultraviyole ışınlara karşı koruyuculuk göstermesidir. İyi kalitede güneş gözlüklerinin çoğu ultraviyole ışınlarının yüzde 95’inden fazlasını süzerken bu oran % 99 ve daha yüksek de olabilir.”


CİHAN