Solo Türk'e Belçika'yı büyüledi

Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 gösteri ekibi Solo Türk, Belçika'daki Florennes hava üssünün 70'inci yılı dolayısıyla düzenlenen uluslararası gösteride seyircileri büyüledi.

Solo Türke Belçikayı büyüledi
24 Haziran 2012 Pazar 14:53 tarihinde eklendi, 1.994 kez okundu.

 

Belçika'nın Fransa sınır yakınlarındaki hava üssünde on binlerce Belçikalının katıldığı hava gösterisinde Solo Türk'ün 15 dakikalık şovu büyük alkış aldı. 
     
14 ülkeden 36 timin katıldığı gösterilerin ardından AA muhabirinin sorularını cevaplandıran Solo Türk birinci gösteri pilotu Yüzbaşı Fatih Batmaz, "Elimizden geldiğince Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek için çaba gösteriyoruz. Hava şartları yüksek paket yapmaya elverişliydi. Gösterimizi en güzel şekilde icra ettik" dedi. 
     
Batmaz, geçen yıl Türk Hava Kuvvetleri'nin milletine 100'üncü yıl armağanı olarak kurulan Solo Türk'ün bugüne dek Avrupa'da 5 ve toplamda 20'nin üzerinde gösteriye katıldığını ve yoğun uluslararası taleple karşılaştıklarını belirtti. 
   
 Fatih Batmaz, gösteri paketine sürekli yeni hareketler dahil ederek izleyenlere en güzelini sergilemeye çalıştıklarını söyledi. 
     
Solo Türk ikinci pilotu Yüzbaşı Yalın Ahbab ise hava gösterilerinde zaman zaman meydana gelen kazalara değinerek, "Bu tür kazalarda birçok faktör rol oynuyor. Biz Solo Türk'ü kurarken daha önce yaşanan birçok kazayı inceledik. Bu tecrübelerden nasıl ders alabileceğimizi ortaya koyduk. Uçuş gözlemcisi veya uçuş emniyet subayı diye diğer solo ekiplerinde olmayan yeni bir uygulama geliştirdik. Batmaz Yüzbaşı gösterisini icra ederken ben yerde mutlaka telsizle temasta oluyorum. Dikine hareketleri, zor hareketleri yaparken alması gereken asgari irtifayı karşılıklı teyit etme imkanı buluyoruz. Bu sayede kaza ihtimali tamamen devre dışı kalıyor" dedi. 
     
Çok sayıda Belçikalı ve Türk, gösterinin ardından pilotlarla fotoğraf çektirmek ve Solo Türk standında satılan tişört, şapka ve hediyelik eşyalardan almak için sıraya girdi. 
     
Solo Türk gösterilerini yerden 30 metreden 5 kilometreye kadar irtifada ve saatte 200 kilometreyle 1150 kilometre hız aralığında gerçekleştiriyor. Grafik tasarımı, sanatçı Murat Dorkip'e ait tamamen muharip F-16 uçağıyla yapılan gösteride 18 farklı hareket sergileniyor. 
     
Solo Türk'ün kalkıştan hemen sonra ters uçuşa geçerek yaptığı hareketin dünyada benzeri bulunmuyor. 
     
Solo Türk, katıldığı ilk uluslararası hava şovu olan İngiltere'deki RIAT 2011 fuarında 29 ekip arasından "En İyi Uçuş Gösterisi" ödülüne layık görülmüştü.