Somali’de savaş ağaları çatıştı: 71 ölü

Somali’nin stratejik Güney limanı Kismayo’da birbirine rakip savaş ağaları arasında çıkan çatışmalarda son bir ayda en az 71 kişinin öldüğü bildirildi.

Somalide savaş ağaları çatıştı: 71 ölü
05 Temmuz 2013 Cuma 15:28 tarihinde eklendi.

BM yetkililerine göre Mogadişu hükümeti, Kenya askerlerini iç savaşı körüklemekle şuçluyor.

BM Dünya Sağlık Örgütü’den (DSÖ) yapılan açıklamada, son haftalarda patlak veren çatışmaların Aşağı Juba bölgesinde sivillerin yaşamını riske attığı ve insani yardımların aksamasına neden olduğu belirtildi. Sadece Haziran ayındaki karışıklıklarda 300 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. Bir DSÖ yetkilisi, Kismayo’daki hastanenin önünün cesetler ve tedavi bekleyen yaralılarla dolduğunu, kayıpların rakamının tam olarak bilinmediğini söylerken, hayati önemdeki coçuk felci aşı kampanyasını da yürütemediklerini duyurdu.

Somali’nin stratejik limanı Kismayo’da ekonomik nedenler sebebiyle çatışmalar dinmek bilmiyor. Çatışanlar arasında Aşağı Juba’da kendini devlet başkanı ilan eden Ahmed Madobe ve eski Somali Savunma Bakanı Bare Hirale gibi güçlü isimler var.

Somali hükümeti, Afrika Birliği Barış Gücü bünyesindeki Kenya askerlerinin Kismayo’da konuşlanmasına izin vermişti. Somalili yetkililer Kenya’yı, Mogadişu ile çatışan Madobe’nin Ras Kamboni militanlarnı desteklemekle şuçluyor. 2011’de Somali’ye yerleşen Kenya askerleri, örgüt lideri Madobe ile beraber Kismayo’daki Eş-Şebab’a karşı mücadele veriyor.


CİHAN