"Soma'nın bedelini Zonguldak'a ödettiler"

Zonguldak Ereğli Kandilli HEMA Kömür İşletmesi Müdürü Zeki Aslan, "Soma'nın bedelini Zonguldak'a ödettiler." dedi.

Somanın bedelini Zonguldaka ödettiler
18 Aralık 2014 Perşembe 21:34 tarihinde eklendi.

Maliyet konusunda aşırı yüklenmeler konusunda devletin adım atmadığını, bunun da kaçak kömürcülüğü patlattığını ifade eden Aslan, "Siz bunun farkındasınızdır. Daha dün de bir kişi öldü orada. Son zamanlarda kaçak ocaklarda sürekli olarak adam ölüyor. Çünkü kömür Zonguldak'ta kara borsaya düştü. Maalesef Soma'nın bedelini Zonguldak'a ödettiler. Maden yasası çıkarılıyor. Zonguldak'ın bundan haberi bile yok." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Harun Akın, HEMA kömür İşletmesi Müdürü Zeki Aslan'ı ziyaret etti. Yapılan görüşmede fikir alış verişinde bulunulurken, HEMA'daki konunun, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ile yaşanan sorunun 4 milyon ton kömür rezervi için izin vermemesi olduğu belirtildi.

Harun Akın, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ereğli eski Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve CHP yöneticileri ile birlikte Kandilli beldesine gelerek, HEMA Kandilli İşletme Müdürü Zeki Arslan ile görüştü.

HEMA İşletme Müdürü Zeki Aslan, CHP grubunun ziyaretinde yaptığı konuşmada, yeni çıkan torba yasada çıkarılan maddeler sonrasında kömür işinin Zonguldak'ta karaborsaya düştüğünü söyledi. Aslan, kaçak maden ocaklarının hızla artış gösterdiği ocaklarda ölümlere de dikkat çekti.

SOMA'NIN BEDELİNİ ZONGULDAK'A ÖDETTİLER

Ziyarette konuşan Zeki Aslan, "Hazırlık süresi içinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun (TTK) bir kaybı yok aslında. Sözleşmede olmayan yeni bir kömür rezervi bulduk. Biz bunun için hazırlık süreci istiyoruz. Biz ne hükümet kanadından ne de muhalefet kanadından yeterli bir destek gördüğüm kanısında değilim. Zonguldak'ın üçüncü büyük iş yerinin bu şekilde elden çıkmasının kime kazancı olacağını ben bilmiyorum. Hükümet kanadı tamamen sessiz. Örneğin Enerji Bakanı defalarca burada torba yasadan sonra bizim önergemiz hazır. Hatta bunu muhalefet engelledi diyerek bir çok şeyler yaptı. Bir tek 6 saat konusunda bir çalışma var. Maliyet konusunda aşırı yüklenmeler konusunda devlet hiç bir şekilde adım atmıyor. Bu kaçak kömürcülüğü patlattı. Siz bunun farkındasınızdır. Daha dün de bir kişi öldü orada. Son zamanlarda kaçak ocaklarda sürekli olarak adam ölüyor. Çünkü kömür Zonguldak'ta kara borsaya düştü. Maalesef Soma'nın bedelini Zonguldak'a ödettiler. Maden yasası çıkarılıyor. Zonguldak'ın bundan haberi bile yok." dedi.

Aslan ayrıca, yeni çıkarılan torba yasada çalışma saatinin 6 saate düşürülmesinin çalışma vardiyasını 4'e çıkaracağını, istihdam sağlamak için işi bilmeyen işçilerin işe alınmasının daha büyük facialara yol açmasına neden olacağını sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı Harun akın ise konuşmasında, "Soma'da hayatını kaybeden bir çok madenci arkadaşımız oldu. Allah rahmet eylesin. Böyle acıları bir daha yaşatmasın. Böyle temennilerde bulunuyoruz. Ancak Soma sonrası çıkan kanunlar torba kanunları görülüyor ki Zonguldak'ı da bitirmiş görünüyor." dedi. Diğer yandan, yapılan görüşme sırasında HEMA kömür işletmesi tarafından işten çıkartıldıklarına dair tebligatlar PTT kurye aracı ile işçilere ulaştı.


CİHAN