Soma'ya 'trafik kazası' maddesi

Soma faciasında gözaltına alınanların sorgusunun yapıldığı Soma Adliyesi’ne gelerek takip eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, tutuklanması istenenlerin hakimlik sorgusuna girdi.

Somaya trafik kazası maddesi
19 Mayıs 2014 Pazartesi 13:30 tarihinde eklendi, 1.130 kez okundu.
Adliyeye sevk edilen Akın Çelik, Selçuk Demirci, Ali Ulu, Yalçın Erdoğan ve Ertan Ersoy’un tutuklanma talebiyle sevk edildiği Soma Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki hakimlik sorgusuna katılan Özgür Özel, bu şüphelilerin “taksirle ölme sebebiyet vermek” suçunu düzenleyen TCK’nın 85/2 maddesi kapsamında sorgulandıklarını belirtti.
 
TCK 85/2. maddesinin trafik kazalarında uygulanan bir suç maddesi olduğunu belirten Özel, “TCK 85/2. Bu trafik kazalarının maddesi. 2 ile 15 yıla kadar. Genel beklenti 83/3, yani kasten öldürme idi. 10 ile 25 yıl arasında bir ceza olacaktı. Genel beklenti 83/3 idi” dedi.
 
Mahkeme başkanının şüphelilere ağırlıklı olarak madendeki karbonmonoksit gazının ölçümünü veren bilgisayar çıktısı olan lok kayıtlarını sorduğunu belirten Özel bu konu ile ilgili şunları söyledi: 
 
KARBONMONOKSİT GAZI YÜKSELMİŞ ÜRETİM SÜRMÜŞ
 
“Mahkeme başkanı ağırlıklı olarak lok kayıtlarını sordu. Yani, içerideki karbonmonoksidi ölçen cihazların o gün yapmış oldukları uyarıların kaydedildiği bilgisayar sistemindeki lok dosyaları. Savcılıkta patlamadan önceki günlerde ve patlamadan sonraki günlerde anormal artışlar gözlendiğini, buna rağmen üretimin neden sürdüğü sordu. Sıkça bunu sordu. Dedi ki; sensörler uyarı vermiş karbonmonoksit miktarına ilişkin olarak bu konuda neden bir şey yapmadınız diye. Olay günü, olaydan hemen önce ve daha önceki zamanlarda da dedi.”
 
AKIN ÇELİK: KAYITLARI GÖRMEDİM, BİLMİYORUM, SORUMLULUĞUMDA DEĞİL
 
Şüphelilerin sorgusunu izleyen Özel, tutuklanan Akın Çelik’in sorgusu ile ilgili olarak da şunları söyledi:
 
“Özellikle Akın Çelik’e sorulan soru da yine aynı paralelde. Teknik nezaretçi defteri var ve bunun imzalanması sorunu sizde lok dosyalarında karbonmonoksit miktarının 50’nin üzerinde defalarca görülmesine rağmen, bu deftere kaydedilmemiş, siz de bunu imzalamamışsınız dedi ve bunun nedenini sordu. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sorumluluğunda, benim sorumluluğumda değil. Ağırlıklı olarak da böyle anormal yükselmeler yoktu. Biz onları görmedik. Savcı soruyor, ben izledim var diye. 50’nin üzerinde yani normal değerlerin üzerinde karbonmonoksit salınımı var diye. Biz görmedik, biz bilmiyoruz, benim sorumluluğumda değil, ben üzgünüm dedi. Ağırlıklı olarak ne kadar üzgün olduğunu ve ayakta duramayacağını, ifade veremeyeceği gibi sözler söyledi.”

DHA