Son 'cambaz'

TÜRKİYE'deki son tel cambazı olarak kabul edilen 66 yaşındaki diş hekimi Özdemir Turan, Beylikdüzü'nde belediyenin desteği ile 40 yıl önceki 'Canbazhane'nin kopyasını oluştururken, "Bu sanatın yok olmasına gönlüm razı olmadı" dedi.

Son cambaz
26 Haziran 2016 Pazar 11:06 tarihinde eklendi, 1.304 kez okundu.
TÜRKİYE'deki son tel cambazı olarak kabul edilen 66 yaşındaki diş hekimi Özdemir Turan, Beylikdüzü'nde belediyenin desteği ile 40 yıl önceki 'Canbazhane'nin kopyasını oluştururken, "Bu sanatın yok olmasına gönlüm razı olmadı" dedi.
 
Özdemir Turan, 1950 yılında İstanbul Laleli'de dünyaya geldiğini, evlerine yakın Şehzadebaşı'nda henüz 12 yaşındayken 'Selanikli sihirbaz Farabi'nin yanında çalışmaya başladığını ve turne kapsamında gittikleri Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde gördüğü tel cambazlarının büyük ilgisini çektiğini anlattı. Turne döneminde boş bulduğu zamanlarda buradaki tel üzerinde gece-gündüz çalıştığını, döndükleri İstanbul Beşiktaş'ta gördüğü tel cambazlarına bu işi bildiğini ve yapmak istediğini belirten Özdemir Turan, diş hekimi olmasına rağmen tel üzerindeki heyecandan hiç vazgeçmediğini söyledi.
 
Tel cambazlığını 'Gönül işi' olarak nitelendiren Özdemir Turan, cambazlığın TDK tarafından da yanlış telafuz edildiğini söyledi. Turan, "Canbaz; Farsça bir kelime. Can; Türkçe ile aynı eş değer. Bildiğimiz can. Baz ise oyuncu. Yani; canıyla oynayan adam" dedi.
 
Özdemir Turan, Orta Asya'dan Türkiye'ye 4 bin yıl önce getirilen tel cambazlığı sanatının buradan dünyaya yayıldığını, akademilerinin kurulduğunu, devlet sirklerinin oluşturulduğunu ancak, bunun Türkiye'deki son temsilcisi olduğunu ifade etti. Turan, yıllar sonra canlandırdığı Ramazan'da daha fazla ilgi gören 'Canbazhane' ile ilgili şöyle konuştu:
 
"60 yaşını aştım gidiyorum. Bu sanatın benimle birlikte yok olmasına gönlüm razı olmadı. 4 bin yıllık bir Türk sanatının ne yazık ki son temsilcisiyim. 40 yıl önceki 'Canbazhane'yi Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sayesinde burada gerçekleştirdim. Bu alanı tahsis etti. Çoluk çocuk rahat bir uyku çekmek isteyenler gelsinler. Kaç yıl daha yaşarım bilmiyorum. Kendimi gönül adamı olarak nitelendiriyorum."
 
Beylikdüzü'ndeki 'Canbazhane'ye özellikle çocuklu aileler büyük ilgi gösterirken, kukla gösterisi, metal halka, 'kol kesme' ardından heyecanla beklenen telin üstündeki gösterisine 'Deliyi adam edemem ama, adamı deli ederim' yazılı tişörtü ile çıkan son  Özdemir Turan, adım atarak, pedal çevirerek ve kutu içerisinde izleyicileri heyecanlandıran gösterisini alkışlar arasında tamamlarken gösterilen ilgiden mutlu olduğunu söyledi.