Son kez insanlara seslenecek

Bu ayın son gününde görevinden resmen 'feragat' edecek olan Katolikler'in ruhani lideri 16. Bendiktus'un, Papalığının son günlerini nasıl geçireceği açıklandı.

Son kez insanlara seslenecek
21 Şubat 2013 Perşembe 17:04 tarihinde eklendi.

Vatikan Devleti Basın Ofisi Sorumlusu ve Sözcüsü Peder Federico Lombardi'nin verdiği bilgilere göre, Papa 16. Benediktus ve Vatikan yönetiminde bulunan kardinaller (Curia Romana), Pazar akşamı başladıkları ve Paskalya Yortusu'na kadar 40 gün süren Büyük Perhiz döneminin bir parçası olan inzivaya, 23 Şubat sabahı son verecek. Aynı gün saat 11.30'da İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu kabul edecek Papa, 24 Şubat Pazar günü de Aziz Peter Meydanı'nda geleneksel Angelus Duası'nı son kez yapacak ve orada bulunan binlerce insana hitap edecek. 

 
OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER 
 
Bu ay 27 Şubat çarşamba günkü geleneksel Kabul Günü'nde ise Papa, Aziz Peter Meydanı'nda son kez halkı selamlayarak, 1 saate yakın veda konuşması gerçekleştirecek. 16'ncı Benediktus Meydan'a, Papamobile (Papalık aracı) ile gelerek, halkın arasından geçecek. Papa 16'ncı Benediktus'un Vatikan'da kamuoyunun önüne son kez çıkacak olması nedeniyle, buraya yüz binlerle ifade edilen katılımın olması öngörülüyor. Roma Belediyesi ve emniyet birimleri, olağanüstü önlemlere gidecek.
 
PAPALIK MAKAMI BOŞALACAK 
 
Papa 16. Benediktus, Papalık makamındaki son gününün sabahında ise, yeni Papa seçimleri için Roma'ya gelecek kardinallerle bir araya gelerek, onlara veda edecek. Yerel saatle 17.00'da Vatikan'ı bir helikopterle terk edecek olan 16. Benediktus, Roma yakınlarındaki Papalık yazlık ikametgahına geçecek ve orada da pencereden halkı selamlayacak. Bu dakikalardan sonra ise Papalık makamı 'boş' (sede vacante) olarak anılacak. 16. Benediktus'un Nisan ayı sonunda, Vatikan toprakları içerisinde kendisi için hazırlatılan ikametgahına geçmesi bekleniyor. 
 
Papalık yasalarına göre, makamın boşalmasının 15. gününden sonra yeni Papa seçimleri yapılabiliyor. Bu nedenle Mart ayının ortasında Conclave'nin (Papalık seçimi) başlaması öngörülüyor. Peder Lombardi seçim tarihine, 1 Mart itibariyle Kardinaller Kongregasyonu'nun karar vereceğinin altını çizdi. 

DHA