Sondaj yapmasak bile Akdeniz'deyiz

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Piri Reis’ten olumsuz veri gelmesi durumunda Kıbrıs’ta sondaj yapmaycaklarını belirterek, “Ancak Akdeniz'den çıkmayız. Karadeniz'deki ağırlığı Akdeniz'e taşıyabiliriz” dedi.

Sondaj yapmasak bile Akdenizdeyiz
06 Ekim 2011 Perşembe 12:13 tarihinde eklendi.

 

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdiği resmi ziyarete katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'ye dönüş yolunda uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Taner Yıldız, bir soru üzerine şunları söyledi:
 
“Eğer Piri Reis sismik arama yapamıyor denilirse bu haksızlık olur. Piri Reis sismik arama yapabiliyor, sismik veriler alabiliyor. Karadeniz'de bulunan sıfır kilometre bir sondaj gemisi var Excon Mobil'in. 1.5 milyar dolara yapıldı ve ilk defa bizde kullanılıyor. Dünyadakilerin hepsinden daha teknolojik. Piri Reis görevini yapabiliyor. Bizim ondan beklentimiz sondaj çalışması değil.
 
Gazetede gördüm şaşırdım. Bir sondaj gemisi, yanında da Piri Reis'in fotoğrafı. İkisi aynı şey değil diyor. İkisi aynı şey değil zaten. Biri sismik araştırma, birisi sondaj yapıyor. “
 
Piri Reis’ten veriler alındığını söyleyen Yıldız, “İki boyutlu ya da üç boyutlu sismik araştırma yaparsanız dersiniz ki burada petrol olabilir. Sondaj yaparsınız ve petrol çıkmayabilir. Koskoca Akdeniz'de kalkıp da her bulunduğunuz yerde sondaj yapmazsınız" dedi.
 
Taner Yıldız, "Piri Reis'in araştırmasında olumsuz bir sonuç çıktı. Siyasi nedenlerle yine de sondaj yapar mısınız?" sorusuna "Hayır, kesinlikle yapmayız. Bir sondaj yaklaşık 150-200 milyon dolara kadar çıkıyor. Biz onu ona kurban etmeyiz. Biz onların siyasi inadı adına böyle bir kara deliğe sondaj vurmayız” diye yanıt verdi.
 
Yıldız, olumsuz sonuç çıkması durumunda Kıbrıs’ta sondaj yapmayacaklarını ifade ederek, “Dürüstçe çalışmam gerekirse benim gidip oraya Piri Reis'i göndermem tamamen reaksiyonel bir harekettir. Onların yaptığı için göndermemdir. Yoksa ben o sahaya normalde girmem. Niye? Girersem bu sefer KKTC'yi tanımamış olurum. Biz orayı müstakil devlet olarak tanıyoruz. Sismik aramalardan olumsuz veri elde edersek biz Kıbrıs'ta sondaj yapmayız. Akdeniz'den çıkmayız. Sondaja devam ederiz ama gözü kara her bulduğumuz suya sondaj yapmayız. Biz Akdeniz de önceden beri varız.” diye konuştu.
 
Sondaj gemisi fiyatlarının 1.5 milyar dolara kadar çıktığını ifade eden Bakan Yıldız, “Ben petrol bulmadan sondaj gemisi siparişi vermenin doğru olmadığına inanıyorum. Petrol bulursam tabii ki sondaj gemisi sipariş ederiz. Ama şu anda buna gerek yok” dedi.
 
Taner Yıldız, bir soru üzerine "Ağırlıklı olarak Karadeniz'den Akdeniz'e kayabiliriz. Karadeniz'deki ağırlığı Akdeniz'e taşıyabiliriz" dedi.
 
Yıldız, "Sismik mi, sondaj mı?" diye sorulması üzerine, "Her şeyde" yanıtını verdi.