Söndürülemedi, kaçıyorlar!

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde dün başlayan orman yangını sabaha karşı yeniden alevlendi. Yangında 13 ev ile zeytin, portakal ve nar bahçeleri ve sera alanları da zarar gördü. Karadan ve havadan müdahale edilen yangında yanan alan miktarı 100 hektarı aştı.

Söndürülemedi, kaçıyorlar!
25 Haziran 2016 Cumartesi 17:42 tarihinde eklendi.
Kumluca'da iki önemli tatil noktası Adrasan ve Olympos'a giden dağ yolunun üst tarafında bulunan Erentepe Mahallesi'nde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınına, ekiplerin müdahalesi gece boyunca sürdü. Akşam olması nedeniyle havadan müdahaleye ara verilirken, kara ekipleri sabaha kadar yangının büyümemesi için çalıştı. Dün saat 20.00 sıralarında kısmen kontrol altına alınan ve yaklaşık 50 hektarlık alanda etkili olan yangın saat 04.00 sıralarında rüzgarın da etkisiyle yeniden alevlendi. Erentepe ile yan yana Belen Mahallesi'ndeki ormanlık alana da sıçrayan yangına 2 uçak, 6 helikopter, 42 arazöz ve 200 orman işçisiyle müdahale sürüyor. 
 
Yoğunluklu olarak Belen'deki ormanlık alanda devam eden yangın Erentepe'de de etkisini sürdürüyor. Erentepe'de etkili olan yangında toplam 13 ev ile zeytin, portakal ve nar bahçeleri ve sera alanları yanarak zarar gördü. Alevlerin ortasında kalan bir TIR ile dorsesinde yüklü iş makinesi de yandı. Yangından zarar gören orman alanı miktarı da 100 hektarı aştı.
 
Yangın nedeniyle Kumluca- Antalya karayolu da trafiğe kapatıldı. Yangının Sarıkavak Mahallesi'ni de tehdit ettiği ve bölge halkının dikkatli olması konusunda uyarıldığı belirtildi.
 
Yangının başından itibaren söndürme çalışmalarını Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk koordine ediyor. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de yangın bölgesindeki söndürme çalışmalarını yerinde incelemek üzere Ankara'dan Antalya'ya geldi. Genel Müdür Üzmez, helikopterle yangın bölgesine geçecek.
 
ORMAN GENEL MÜDÜRÜ KUMLUCA'DA
 
Kumluca'da devam eden orman yangının söndürülmesine ilişkin çalışmaları incelemek üzere Ankara'dan Antalya'ya gelen Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, yangınla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
 
Yangının dün saat 12.40'da çıktığını söyleyen Üzmez, yangının ormanlık alanda değil serada başladığını kaydetti.
 
RÜZGARIN KESİLMESİ LAZIM
 
Rüzgarla birlikte yayılmaya başlayan yangının hem seralar hem de ormanlarda etkili olduğunu vurgulayan İsmail Üzmez, 9 helikopter, 3 amfibik uçak, 80'e yakın itfaiye ve 500 işçinin yangına müdahale edildiğini belirtti. Havanın rüzgarlı olması ve rüzgarın da zaman zaman darp diye tabir edilen hareketi nedeniyle yangının bir o tarafa bir bu tarafa geçtiğini vurgulayan İsmail Üzmez, "Biz de uçaklarımızla, helikopterlerimizle, itfaiyemizle hatta dozerlerimizle bu yangını çevirmeye çalışıyoruz. Ama garanti olarak durdurabilmek için rüzgarın biraz kesilmesi lazım. Arkadaşlarımızın artık her şeyiyle tamam diyebilecek bir duruma gelmiş değiliz" dedi.
 
'YAKILAN ATEŞTEN DOLAYI BU HALE GELDİK'
 
Rüzgarın sürekli yön değiştirdiğini ve yangının kesin olmamakla birlikte 150 hektarlık alanda etkili olduğunu vurgulayan İsmail Üzmez, kesin rakamın yangın söndürüldükten sonra yapılacak çalışmayla belirleneceğini aktardı. Vatandaşları rüzgarlı günlerde sera ve bahçe temizliği yapmamaları, anız yakmamaları konusunda uyaran İsmail Üzmez, "Sigara ve piknik ateşleri maalesef ormanlarımızı, malımızı, canımızı yok ediyor. Burada herkesin dikkatli olması lazım. Belki kasıtlı bir niyet yok ama, basit bir ihmalde o güzel ormanlarımızın ne hale getirdiğini görüyorsunuz. Bu ihmaller bile yazık ediyor ormanlarımıza, seralarımıza. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Evet yakılan bir ateşten dolayı, bir ihmalden dolayı bu hale geldik ama ümit ediyorum bundan sonra bu tür ihmallerin olmaması beklentimiz" diye konuştu.
 
'HALKIN BİZİ DESTEKLEMESİ LAZIM'
 
Türkiye'deki bütün yangın gücünün Kumluca'da olduğunu ve yangına müdahale ettiğini vurgulayan İsmail Üzmez, şöyle dedi:
 
"Türkiye'nin yangın bakımından gücü Avrupa ülkelerinden daha yüksek olmasına rağmen mücadelede istenilen neticeyi almakta bazen zorlanıyoruz. Şiddetli hava, yanıcı materyal, yaygın bir coğrafyada bunlar bize sıkıntı getiriyor. Orman Genel Müdürlüğü olarak bu yangınların üstesinden geleceğiz. Ama halkın da bizi mutlaka desteklemesi lazım. Zamansız ateş yakılması, ne suretle olursa olsun çok pahalıya mal oluyor. Yolu kapattık. Alevin yolun karşısına atlama durumu vardı. Yol trafik seyri açısından risk teşkil ediyor. Kimsenin canını sıkıntıya atmak istemiyoruz. Yangının yolun karşısına geçmemesi için iş makineleri, dozerler çalışıyor. Bunlar kazaya neden olabilir. Çünkü yangının ne yapacağını kimse kestiremez. Bazen biz bile hortumu bırakıp kaçmak durumunda kalabiliriz. Bir de bu trafiğin oradan geçmesi halinde can ve mal güvenliği açısından sıkıntı olabilir diye yolu kapattık."
 
VALİ TWİTTER'DAN AÇIKLADI
 
Yangın alanında incelemelerde bulunan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, sosyal medya hesabından şunları yazdı:
 
"Yangına 3 uçak, 9 helikopter, 50 yangın sördürme aracı ve 400 personelle müdahale ediliyor. Antalya Büyükşehir itfaiye teşkilatı, yangının yerleşim alanlarına sıçramaması için mücadele veriyor. Vatandaşlarımızın zararı yangın söndürüldükten sonra hızlıca tespit edilip giderilecektir."
 
YANGIN ÜÇ MAHALLEYE DAHA SIÇRADI
 
Antalya'nın Kumluca İlçesi'ndeki orman yangını Erentepe ve Belen mahallelerinin ardından Toptaş, Sarıkavak ve 50'nci Yıl mahallelerine de sıçradı. 3 kilometrelik bir hatta ve 300 hektarlık alanda etkisini sürdüren yangına karadan ve havadan müdahale sürüyor. Balıkesir'den Adana'ya kadar tüm hattaki orman yangınıyla mücadele ekipleri ve araçları bölgeye çekildi. 3 amfibik uçak, 9 helikopter, 90 arazöz ve itfaiye, 500'ün üzerinde orman işçisiyle yangına müdahale ediliyor. Yangın ormanlık alan, yerleşim yerleri ve tarım alanlarında etkisini sürdürüyor.
 
İTFAİYE ALEVLERİN ORTASINDA KALDI
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı 7 itfaiye eri Toptaş Mahallesi'nde yangına müdahale sırasında rüzgarın aniden yön değiştirmesi nedeniyle alevlerin ortasında kaldı. Panikleyen itfaiye erleri çevredekiler ve arkadaşlarının yardımıyla yanmaktan kurtuldu. Dumandan ve alevlerin sıcağından etkilenen itfaiye erlerine olay yerine gelen ambulansta müdahale edildi. Sağlık durumları iyi olduğu belirtilen erler tekrar yangın söndürme görevine katıldı.
 
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Ak Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya da bölgede inceleme yaptı. Vali Münir Karaloğlu, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Belediye Başkanı Menderes Türel ve milletvekili Mustafa Köse, bölgeye getirilen Yangın Yönetim Aracı'ndan çalışmaları takip etti.
 
Orman yangınının etkilediği Erentepe Mahallesi'ni ziyaret eden Başkan Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi'nin kriz merkezi oluşturduğunu söyledi. Bölgede tüm yaraların sarılacağını kaydeden Başkan Türel, yangın nedeniyle zarar gören ihtiyaç sahiplerinin yanlarında olacaklarını vurguladı.

DHA