"Sorunları, sivil bir anayasa çözer"

BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuna açıkladığı 21 maddelik demokratikleşme paketinin toplumun ihtiyaçlarınına cevap vermede yetersiz olduğunu söyledi.

Sorunları, sivil bir anayasa çözer
03 Ekim 2013 Perşembe 22:07 tarihinde eklendi.

Selahattin Şenliler, Türkiye'nin ileri seviye demokrasiye kavuşması ve demokratikleşmenin yolunun yamalı bohça paketlerde değil, askeri darbe ürünü olan 1982 Anayasası'nın tamamen değişmesine bağlı olduğunu kaydetti.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde parti binasında basın açıklaması yapan Şenliler, 21 maddelik paketin 30 Mart 2014 mahalli seçimler öncesi alelacele hazırlanmış bir seçim yatırımı olduğunu savundu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 33 yıl geçmesine karşı halen Meclis'in bir sivil anayasa yapamamasının üzüntü verici olduğunu belirten Şenliler, toplumda kangren olmuş sorunlara bir türlü neşter vurulamamasının en önemli sebeplerden birinin de 27 Mayıs 1960 yılında, her 10 yılda 'demokrasiyi askıya alma' geleneğinin millet hafızasında derin iz bırakması olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ilk defa darbelerle ve darbecilerle yüzleşmenin, 3 yıl önce partilerinin de 'evet' dediği 12 Eylül Anayasa değişikliği referandumuyla gerçekleştiğini vurgulayan Şenliler, "İktidarın yamalı bohça paketler yerine toplumun bütününü temsil edecek sivil bir anayasa yapmasını istiyoruz. Yamalı bohça paketleri, toplumun yamalı bohça olmuş sorunlarını çözmede yetersiz kalıyor.

Halihazırdaki anayasa özünde darbe ruhunu barındırıyor. Kişi hak ve hürriyetlerinin olduğu ve verilenin de lütuf diye gösterilmediği bir anayasa istiyoruz. Milli irade üstünde oluşabilecek her türlü vesayetin panzehiri sivil bir anayasa yapmaktan geçiyor. Askeri darbe ürünü olan seçim sisteminin değişmesi lazım. Yüzde 10 seçim barajının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Seçim barajı kalkmazsa milli irade tam anlamıyla Meclis'e yansımaz. Zaten yansımıyor da. " diye konuştu.

Şenliler, 30 Mart 2014'te yapılacak mahalli seçimlere sıkı bir şekilde hazırlandıklarını belirterek, mahalli seçimlerde elde edecekleri başarıyla 2015 seçimlerinde partileri BBP'nin Meclis'te temsil edilmesini sağlayacaklarını kaydetti.

Anadolu insanının partilerine sempatisinin mevcut partilere göre yüksek olduğunu aktaran Şenliler, bunda en önemli faktörün merhum genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatı süresince hep doğruları söyleme, mazlumun yanında olma, darbecilere karşı direnme, ülke menfaatlari konusunda hep 'dik duruş sergileme' ve ilkeli siyaset yapma olduğunu söyledi.

Şenliler, sözlerini şöyle tamamladı:"Parti olarak bizim en büyük zenginliğimiz, erken yaşta kaybettiğimiz merhum liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu gibi bir isme sahip olmamız. Bizim insanımız sağlığında iktidara taşımasa da Muhsin Yazıcıoğlu'nu hep gönlünde baştacı yaptı. Anadolu'da dolaştığımızda 'Yazıcıoğlu adam gibi adamdı' diyorlar. Bizim en büyük sermayemiz, dürüstlüğümüz ve ilkeli siyaset yapmamız. Biz her zaman birilerini rahatsız etse de doğruları söylemeye devam edeceğiz."


CİHAN