"Sorunlarımız bittiğinde devrim tamamlanacak"

Tunus Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Merzuki, Tunus'un kendi yakın omurgasını koruyabileceği bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

29 Mayıs 2013 Çarşamba 21:18 tarihinde eklendi.

Merzuki, “Eski tamamıyla ölmedi yeni de tamamen doğmadı. Eski devrin kalıntıları var. Yeni düşünceler, beklentiler var. Eski ve yeni arasında bir çatışma söz konusu. Yeni doğuyor. Sorunları aştığımızda, devrimi tam anlamıyla tamamlayacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Munsif Merzuki, USAK'da düzenlenen panele katıldı. Panelde konuşan Merzuki, Tunus'ta yaşanan devrim süreci ile ilgili bilgiler verdi. Ülkesinde yaşanan durumu “tarihi bir an” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Merzuki, Tunus'ta yaşanan devrimin Ortadoğu'daki bütün halkların kaderine etki ettiğini savundu.

Konuşmasında “Bir fırtınanın ortasındayız.” diyen Merzuki, devrimin içinde bulunduğu sosyal yapıda sorunların olduğuna da işaret etti. Tunus'ta tam anlamıyla bir devrim yaşanmadığının altını çizen Merzuki, “Eski rejim yanlıları ile yeni rejim taraftarları arasında bir kavga söz konusu. Hala eski bir diktatör isteyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Tunus, bir geçiş dönemini yaşıyor. Gramsi'nin tabiri ile ne yeni tam anlamıyla kendi sistemini kurdu ne eski rejimin unsurları tam anlamıyla ortadan kalktı.” ifadelerini kullandı.

Tunus'un model olacak değişimlerin sonuçlarını göreceğini vurgulayan Merzuki, “Bazı yenilikleri yapmaya çalışırken bazen yıkımlar olabilecektir. Arap dünyası dengeye ulaşacağı zaman, bunun hazırlığı içerisinde olmamız lazım.

Tunus'un kendi yakın omurgasını koruyabileceği bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Eski tamamıyla ölmedi yeni de tamamen doğmadı. Eski devrin kalıntıları var. Yeni düşünceler, beklentiler var. Yeni de doğuyor. Eski ve yeni arasında bir çatışma söz konusu. Bu sorunları aştığımızda, devrimi tamamlayacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

“DEVRİM TAMAMLANDIĞINDA AVRUPA'YA KATKI SAĞLAYABİLİRİZ”

Tunus'ta birçok şeyi yaptıklarını da kaydeden Merzuki, şöyle devam etti: “Geçiş sürecini en sağlıklı ve en kısa sürede yapmak için elimizden geleni yapmalıyız. Avrupa'daki demokrasilerin eksiklikleri var. Biz, devrimimizi tamamladığımızda AB'ye de katkılar sağlayabiliriz. Demokrasi mefhumu da yenilenebilir. Bizi küçümseyenlere aslında cevap vermek için güzel bir zaman yaşıyoruz. Şu an bir yarış içindeyiz.”

“HERKES BU REJİME İNANSIN”

Merzuki, bir devrimin tamamlanması için ekonomik kalkınmanın ve özgürleşmenin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Bu bağlamda ülkelerindeki devrimin tamamlanması için özgürlüğün sağlanması ve kalkınmanın yaşanmasının gerekliliğinden bahseden Merzuki, şöyle devam etti:

“Bu deneyimi yaşayanların bundan pay alacaklarına inanıyorum. Bu iş için birçok yol var. Bunun birden fazla sonucu var. Eski rejimin sonlandırıldığı alternatif rejimin olduğu bir dönem olan diktatörlüğe artık dönülmeyecektir.

Arap toplumları tarafından kabul edilmeyen yapılar oluşturulmayacaktır. 20. yüzyıl sonunda halkların önünde bir duvar vardı, bu yol da yıkıldı. En azından gençler, geleceğe umutla bakabiliyorlar. Kendi geleceklerini belirleyecekleri bir yolları var gençlerin. Herkes bu rejime inansın. Bu kolay olmayacaktır, ama bu hayatın bir kanunudur.”


CİHAN