Sosyal Bilimlere TÜBİTAK desteği

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) düzenlediği toplantıda, üniversitelerde görev yapan bilim insanlarının projelerine katkı sağlamak amacıyla hazırladığı destek programlarını tanıttı.

Sosyal Bilimlere TÜBİTAK desteği
25 Ekim 2013 Cuma 17:58 tarihinde eklendi.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, TÜBİTAK Uzmanı Alperen Karataş, devam eden destek programları ile birlikte yeni programlar hakkında bilgi verdi, başvuru ve değerlendirme süreçleri ile başvuruda dikkat edilmesi gereken konuları ayrıntılarıyla anlattı.

Alperen Karataş, Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) olarak 2005-2012 yılları arasında 33 farklı alanda yaklaşık 1200 projeye destek verdiklerini söyledi.

Bilim insanlarına araştırma yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları her katkıyı sağladıklarını ifade eden Karataş, destek verdikleri kalemleri sıralayarak, “Bursiyer kalemi kapsamında doktora, yüksek lisans ve hatta lisans öğrencilerini destekliyoruz.

Doktora öğrencisine 1800, yüksek lisans öğrencisine 1500, lisans öğrencisine 500 lira destek veriyoruz. Ayrıca saha çalışması için destek kalemimiz var. Projenizin kapsamında saha çalışması varsa proje ekibindeki yürütücü, araştırmacı, bursiyerle birlikte sahaya çıkılabiliyor ve konaklama, yol gibi giderler bu kalemde destekleniyor.

Yurt içi ve dışındaki kongreler, konferanslar ve çalışma ziyaretleri için de 10 bin liralık bütçemiz var. Teknisyen, laborant gibi çalışanlarda yardımcı personel kalemi altında destekleniyor.” diye konuştu.

Konuşmasında üç ana başlıkta topladıkları destek programları hakkında ayrıntılı bilgi veren Karataş, özetle şunları söyledi: “Dönemsel, sürekli ve çağrılı başvuru programlarımız var. 1001 kodlu Araştırma Projelerini Destekleme Programı lokomotif programlardan biri.

En çok başvuru aldığımız program. Doktorasını tamamlamış olanlar başvurabiliyor. 1005 kodlu Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı ise yeni bir program. İlk başvuruları Eylül ayında aldık. Programın amacı ülkemiz için yeni olan ürün veya fikirleri desteklemek. Lisans öğrencileri de bu programa başvurabiliyor ve 200 bin liraya kadar destek sağlanabiliyor.

3501 kodlu Ulusal Kariyer Genç Araştırmacı Programı, kariyerine yeni başlamış, doktorasını yeni tamamlamış araştırmacıları desteklemeyi amaçlıyor. Doktoranızı tamamladıktan sonraki 5 yıl içinde bu programa başvurabiliyorsunuz. 225 bin liraya kadar destek sağlıyoruz. 1002 kodlu Hızlı Destek Programına ise her zaman başvuru yapılabiliyor ve projeler ortalama 2 ayda değerlendirilip sonuçları açıklanıyor. 30 bin liraya kadar destek sağlanıyor.

Doktora öğrencileri ile doktorasını tamamlamış olanlar bu programa başvurabiliyor. 3001 kodlu Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destek Programına da her zaman başvuru yapılabiliyor. Yeni bir program. Daha önce TÜBİTAK’ta proje yürütücüsü olarak görev almamış araştırmacılar bu programdan faydalanabiliyor. 60 bin liraya kadar destek alınabiliyor ve süresi 24 ay. Bir de 1003 kodlu Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destek Programımız var.”

TÜBİTAK Uzmanı Alperen Karataş, başvuruların ardeb-pbs.tubitak.gov.tr adresine yapılacağını, ARDEB ve SOBAG’ın ön incelemesinin ardından projelerin bilim kurulu tarafından değerlendirileceğini anlattı. Bilimsel değerlendirme sürecinde en önemli kriterin Özgün Değer olduğunun altını çizen Karataş, özgün olmayan hiçbir projenin desteklenmeyeceğini söyledi.

Karataş, projenin amaçlara uygun olmaması, ıslak imzalı belgelerin eksik olması veya bunların zamanında gönderilmemesi, konu başlıklarının tam olarak belirtilmemesi gibi durumlarda da projelerin kabul edilmeyeceğini sözlerine ekledi.

Toplantının sonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahar tarafından TÜBİTAK Uzmanı Alperen Karataş’a üzerinde üniversite logosunun olduğu çini bir tabak hediye edildi.


CİHAN