Sosyal Medya Şirket Pazarlama Stratejisi Kurulurken Nerede Olmalı?

Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucundaki bilgilere göre; küçük işletmelerin büyük çoğunluğu sosyal medya pazarlamasına ihtiyaç duyuyor. Peki pazarlama stratejisi kurulurken nelere dikkat edilmelidir?

Sosyal Medya Şirket Pazarlama Stratejisi Kurulurken Nerede Olmalı?
10 Mayıs 2016 Salı 10:40 tarihinde eklendi, 2.831 kez okundu.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucundaki bilgilere göre; küçük  işletmelerin büyük çoğunluğu sosyal medya pazarlamasına ihtiyaç duyuyor. Peki pazarlama stratejisi kurulurken nelere dikkat edilmelidir?

Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre; küçük ölçekli işletmelerin her ikisinden biri sosyal medya pazarlamasına ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı gözler önüne seren durum ise; sosyal medya pazarlamasının doğru şekilde yürüten firmaların zaman içerisinde artan bir ivmeyle yükselişe geçtiğidir. Bu noktada sorulması gereken soru: Sosyal medyanın şirket pazarlaması oluşturulurken nerde olması gerektiğine dair olan sorudur. Çünkü belirtilen etkiden tam manasıyla yararlanılabilmesi için en başta planlı ve aşamalı bir şekilde hareket etmek, istenilen sonucun doğmasını sağlayacaktır.
 

Sosyal medyanın kurulacak olan stratejiler içerisinde nasıl yer alacağına dair kesin bir cevap verebilmek, mümkün değildir. Çünkü bu durum geniş bir perspektif doğrultusunda ele alınması gereken, doğruların yanlışlarla birlikte değerlendirileceği bir durumdur. Hal böyle olunca net bir cevap yerine aşamalı bir şekilde hareket etmek, pazarlama stratejisi adına yarar veren sonuçlar yaratacaktır. Öncelikle sosyal medyanın bir eğlence aracı olduğunu unutmak ve onu tıpkı diğer işlemlerde olduğu gibi profesyonel ekipler dahilinde kullanmak başarıyı getirecek olan adımlama da birinci basamaktır. Sonrasında belirli noktalarda hareket şeması oluşturmak, başarıyı getiren haritayı kişilerin eline verecektir.
 

Pazarlamanın Başlaması
 

Öncelikle yapılması gereken iş, kurulacak olan pazarlama stratejinde hedeflenen noktanın varlığını belirlemektir. Bu sayede ulaşılmak istenen hedef doğrultusunda sosyal medyanın gücünden yararlanabilmek de mümkün olacaktır. Somut bir şekilde hareket etmek, sonraki adımlamalar için oldukça önemli olup asıl başarıyı sağlayacağından; rakamsal verilere yer vermek, bu noktanın olmasa olmazıdır. Sonrasında yapılacaklar sırasıyla: yapılacak işi temsilen doğru bir internet sitesi kurmak, ulaşılacak hedef doğrultusundaki sosyal alanlarda yer almak, akılda kalmak adına radikal bir sunu bulmak, şeklinde söylenebilmektedir. Belirtilen hareket şeması, pazarlamanın birinci adımı olarak sonraki eylemlere de hazır olunmasını sağlayacaktır. Sonuç olarak pazarlama adına ilk yapılacak iş, hedefin belirlenmesi ve bu hedefin rakamsal verilerle ortaya konulmasının ardından ulaşılması gereken kitleye uygun bir sunum seçilmesidir.
 

Pazarlamanın Oluşması
 

Belirlenen hedef doğrultusunda mutlaka ulaşılması gereken bir hedef kitlesi de olacaktır. Bu noktada sosyal medya ile belirtilen kitlenin en azından bir bölümünü yakalamak mümkün olacağından, onlarla iletişime geçmek önemlidir. Bu durumda yapılabilecek eylemler: Belirlenen kitlenin hangi sosyal medya araçlarını kullandığı öğrenmek, kişilerin kendilerini nasıl ifade ettiklerini belirlemek, onlarda olumlu sonuçlar oluşması adına nelerin kullanılması gerektiğine karar vermek; şekilde üç aşamada uygulanabilmektedir.
 

Pazarlamanın Etki Bulması
 

Şirket pazarlama işlemleri ve stratejileri konusunda öncelik olarak kullanım yöntemi verilen sosyal medya için etki yaratma adımına geçmek gereklidir. Bu durum adına şirketin kendini ifade edeceği söylemleri seçerek, onları sosyal medyada paylaşması doğru hareket olacaktır. Bu noktada en azından 5 farklı tanıtım şeması çizilmeli ve her şema potansiyel bir yapıya yön vermelidir. Ardından bu durumun mümkün müddetçe bütün sosyal medya alanlarında uygulanması yine çok önemli olup, başarının asıl sağlayıcısıdır. Bu şekilde, insanlar üzerinde bir alışkanlık yaratabilmek mümkündür. Sonrasında yer alınan sosyal medyalar üzerinden mutlaka ulaşılabilmek adına izler bırakmak kurulacak olan müşteri-firma ilişkisinde olmazsa olmazdır. Bu sayede insanların mail ya da başka bir şekilde iletişime geçtiği firmaya karşı aidiyet duygusu oluşturacağı da kesindir. Pazarlamanın etki bulması konusuna bir daha bakacak olursak, birincil olarak tanıtıcı en az 5 ifade belirlenmesi, ikincil olarak bütün sosyal medya alanlarında yer alınması ve üçüncül olarak insanlarla geri dönüşlü irtibat kurulması.
 

Pazarlama Başarısının Korunması
 

Şu ana kadar dile getirilen yöntemler, temelde pazarlama başarısı oluşturmak adına olup şimdi söylenecek olanlar ise bunu koruma durumunda olacaktır. Bu noktada pazarlama stratejilerinin sunulmuş olduğu sosyal medyada mutlaka işin uzmanı bir kişi olmalı ya da en azından bu alanda bilgi sahibi biri bulunmalıdır. Bu kişinin yapması gereken en önemli iş ise; sosyal medya üzerinden ulaşılan etki alanını sürekli inceleyerek, geri dönüşü arttırmak olacaktır.